Af - 11/10-16 17:35

Læge: Fie Laursen behøver ikke frygte medicinsk abortLæge: Fie Laursen behøver ikke frygte medicinsk abort

På grund af skrækeksempler har Fie Laursen aflyst sin medicinske abort og fået tid til en kirurgisk abort. Nu forklarer en overlæge, hvorfor hun anbefaler den medicinske abort.

Bildstrecke im Grossformat »
Under den medicinske abort tager du to piller. Den første skal sluges på hospitalet, og den bevirker, at fostrets udvikling går i stå. Den anden pille tages derhjemme, og den får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde fostret. Typisk vil man begynde at bløde efter tre til fire timer. For de flestes vedkommende stopper blodet efter to-tre uger. Kilde: Charlotte Wilken-Jensen. Med en kirurgisk abort lægges man i fuld bedøvelse, mens lægerne skraber fostret ud. Herefter vil man typisk opleve mavesmerter, fordi livmoderen trækker sig sammen, efter den er blevet tømt. Blødningen vil ofte ophøre efter syv-ti dage. Nogle vil dog opleve, at de bløder helt frem til næste menstruation. Kilde: Charlotte Wilken-Jensen. Med en medicinsk abort undgår du at skulle bedøves. Det skal du til gengæld, når du får en kirurgisk abort. Bedøvelsen indebærer, at du skal faste og være indlagt. Kilde: Charlotte Wilken-Jensen. Siden Fie Laursen som 15-årig fortalte i 'Aftenshowet' på DR1 om sin tid med mobning og anoreksi, har hun været blandt Danmarks allermest læste bloggere. Fie Laursens blog er meget populær. Men det er der måske også en grund til. De saftige historier, som Fie Laursen før har delt med sine læsere på bloggen, har nemlig vist sig ikke alle at være ægte. I maj oploadede den unge kendis-blogger en video, hvor hun med tårer i øjnene fortalte, at hun havde opdigtet og overdramatiseret mange af sine blogindlæg for at blive kendt og tjene masser af penge. Efter det kom frem, at Fie Laursen havde opdigtet nogle af sine historier på bloggen, har den unge blogger fået færre læsere. Men hun er også blevet gladere. Det kan du få svar på nu. For nogle uger siden fulgte metroxpress en dag i Fie Laursens liv. Se videoerne ved at klikke på linket her.

Det var bestemt ikke planlagt,da Fie Laursen forleden opdagede, at hun var gravid.

For en uge siden skrev Fie Laursen på sin blog, at hun er gravid, og efterfølgende fortalte den unge kendisblogger, at hun havde valgt at få en medicinsk abort.

I sit nyeste blogindlæg skriver Fie Laursen dog, at hun er blevet fodret med skrækhistorier om den medicinske abort, og derfor har hun nu aflyst aborten mod at få foretaget en kirurgisk én.

- Det er for mig bare en tryggere følelse at vide, at jeg er på et hospital, og at jeg ikke skal igennem en kæmpe blødning med smerter og måske se mit barn i den blødning. Det var der nemlig en, der skrev til mig, at hun havde, og den tanke traumatiserer mig fuldstændig, skriver Fie Laursen på bloggen.

Fie Laursen: Dette er en af grundene til, at jeg valgte abort
Fie Laursen: Dette er en af grundene til, at jeg valgte abort

Men det er langt fra alle, der oplever "kæmpe blødninger" og kan se deres foster i blødningen, fortæller ledende overlæge på Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling, Charlotte Wilken-Jensen.

- Det er meget sjældent, at man ser fostret i blødningen ved en medicinsk abort. I langt de fleste tilfælde opdager man det ikke. Det kommer blandt andet an på, hvor meget man kigger, og hvor langt man er henne i graviditeten, siger Charlotte Wilken-Jensen til metroxpress.

Hvis du er fem uger henne, vil fostret være to millimeter langt, og efter ni uger er fostret 18 millimeter. Efter ni ugers graviditet kan du ikke få en medicinsk abort.

De klumper, man kan opleve i blodet, er typisk størknet blod.
Tilføjer Charlotte Wilken-Jensen, som også er faglig leder i Sex og Samfunds præventions- og rådgivningsklinik.

Hun forklarer, at det ikke er alle, der vil opleve stærke smerter og kvalme under den medicinske abort, men hvis det er tilfældet, får man udskrevet smertestillende piller.

Gravid Fie Laursen om abort-dilemma: Her er min endelige beslutning
Gravid Fie Laursen om abort-dilemma: Her er min endelige beslutning

At den kirurgiske abort skulle være bedre end den medicinske abort er Charlotte Wilken-Jensen uenig i. Hun er fortaler for den medicinske, fordi der er er færre risici forbundet med den:

- Ved en kirurgisk abort kan der opstå infektion i underlivet, der kan forekomme blødninger, som eksempelvis hvis der går hul på livmoderen. Dette sker nogle gange, og så skal man have foretaget en kikkertoperation, fortæller den ledende overlæge.

Fie Laursen: Hvis fyren vil have sex, skal han IKKE gøre dette
Fie Laursen: Hvis fyren vil have sex, skal han IKKE gøre dette

Nogle synes, at den kirurgiske abort har en fordel, fordi man opholder sig på hospitalet og er lagt i fuld bedøvelse, mens den foretages.

- Men andre kvinder synes, det er vigtigt, at de ikke bare bliver lagt til at sove, og så er deres foster væk, når de vågner op. De vil gerne være med undervejs i processen, siger Charlotte Wilken-Jensen, der også påpeger, at den medicinske abort er mere privat, fordi den foretages derhjemme.

Fie Laursen

LÆS OGSÅ: Gravid Fie Laursen om abort-dilemma: Her er min endelige beslutning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx