Af - 08/12-16 18:02; Opdateret: 08/12-16 18:20

DMI efter varm december-dag: Sådan ser chancerne for ud for en hvid julDMI efter varm december-dag: Sådan ser chancerne for ud for en hvid jul

Temperaturen ramte tidligere i dag hele 12,4 grader. Chancen for hvid jul hænger i en tynd tråd, lyder det fra DMI.

storybild

Hvid jul? Det bliver næppe tilfældet i år. (Billede: Scanpix/arkiv)

Mild, ja nærmest lun luft er i nat og i morges strømmet ind over Danmark, og sendte klokken 8.10 i morges termometeret op på hele 12,4 grader i Tirstrup. Så høje temperaturer er der kun blevet målt i december 13 gange siden 1874.

- Det er ganske usædvanligt. Det kræver nogle helt specielle vejrforhold, hvor vi får pumpet varme op fra Atlanterhavet fra sydvest. I nat og i morges fik vi vinden op fra Atlanterhavet ud for Frankrig og ind fra Den Engelske Kanal, og det giver de her høje temperaturer, siger specialkonsulent ved DMI Niels Hansen.

Isflage river sig løs efter grønlandsk varmerekord
Isflage river sig løs efter grønlandsk varmerekord

Vinden drejede i løbet af formiddagen over i vest, og det har fået temperaturen til at dykke en anelse.

Der er dog stadig et pænt stykke op til at slå alletiders varmeste december-temperatur målt i Danmark. Det sket i 1953, hvor termometeret kom op på hele 14,5 grader på Fanø.

- Det er i i sydvestlige dele af Danmark, vi ser de her meget høje temperaturer om vinteren. Når luften bevæger sig mod øst og ind over landet taber den varme, siger Niels Hansen.

Varmen sætter ny rekord - for 13. måned i træk
Varmen sætter ny rekord - for 13. måned i træk

For 10 år siden – altså i 2016 – havde Danmark den varmeste december, der nogen siden er målt i Danmark. Middeltemperatur ramte 7,0 grader for hele måneden, og termomeret kravlede på den varmeste dag op på 14,2 grader.

Betyder den milde luft over Danmark i disse dage så, at vi skal skyde en hvid pind efter hvid jul i år. Ikke nødvendigvis, siger Mikkel Hansen:

April satte ny global varmerekord
April satte ny global varmerekord

- Det er ikke umuligt. Der kommer til at ligge noget kold luft over Skandinavien, men det tyder ikke på, at der bliver dagsfrost i Danmark. Men hvis timingen er perfekt, og vi får et landsdækkende snefald om natten til den 24. december, kan sneen måske godt blive liggende juleaftensdag. Men det er ikke særlig sandsynligt.

I meteorologisk forstand er der tale om hvid jul, hvis 90 procent af Danmark er dækket af minimum en halv centimeter sne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brændt straffespark og drama:...
bt.dk
Forsker: Disse jobs forsvinder i...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Amalie overvejer at tage et stort...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx