Af - 10/04-14 20:13

Selvskade kan være værre end narkomisbrugSelvskade kan være værre end narkomisbrug

Mere end hver femte danske gymnasieelev har gjort skade på sig selv, viser ny forskning. Nogen bliver endda alvorligt afhængige af selvskade.

storybild

Over 20 procent af de danske gymnasieelever gør skade på sig selv – og nogen af dem bliver ligefrem fysisk afhængige af det. Det viser ny forskning forfattet af blandt andre professor Bo Møhl, der er klinisk psykolog på Psykiatrisk Center København.

- Hos nogen sker en aktivering af endorfiner i hjernen – altså kroppens eget morfin – så man får et kick ud af at skære sig selv. Hvis man først tilhører den gruppe, er det rigtigt svært at holde op, fortæller han til metroxpress.

Mille skar i sig selv: -Det gav mig et øjebliks lettelse
Mille skar i sig selv: -Det gav mig et øjebliks lettelse

Den selvskadende adfærd kan for eksempel være at skære, brænde eller slå sig selv.

Hos pigerne er det mest udbredte at skære sig selv – såkaldt cutting – mens den mest fremherskende selvskade hos drengene er at slå sig selv, slå hånden mod en mur eller lignende.

Afhængighed
- Jeg har talt med folk, der selv et år efter, at de er holdt op, kan blive overvældet af en trang til at skade sig selv – som en cigaretryger, der har svært ved at holde op, forklarer Bo Møhl, der er professor ved Aalborg Universitet.

Teenagepige havde dybe ar på armen – politiker får ros for sin reaktion
Teenagepige havde dybe ar på armen – politiker får ros for sin reaktion

- Jeg talte med en, der havde været afhængig af kokain, men var stoppet, og da hun var i behandling hos mig fortalte hun, at afhængigheden af at skære sig var langt sværere at komme ud af end hendes afhængighed af kokain, siger han.

Han tilføjer, at langt de fleste bruger selvskaden som en form for følelsesregulering, når verden er uoverskuelig eller de bliver konfronteret med noget der er rigtigt svært – for eksempel at en kæreste forlader dem eller ballade med forældrene.

En af dem, der har gjort skade på sig selv for at abstrahere fra sine indre smerter, er 24-årige Mille Heskjær. Hendes historie kan du læse her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx