Af - 02/01-15 14:01

Cola er måske helt okay - i ganske særlige situationerCola er måske helt okay - i ganske særlige situationer

Der er intet sundt ved cola, fastslår forskere. Bortset måske fra i en helt særlig situation, hvor det kan være okay.

storybild

Det er kun i ganske få tilfælde, at det er godt for kroppen med en slurk cola. (Billede: Polfoto/AP/Arkiv)

Alle ved vist efterhånden, at cola er smækfuld af sukker, og kan gøre dig både syg og fed, hvis du drikker for meget af den. Men er der intet som helst positivt ved at drikke den brusende drik? Det har Videnskab.dk sat sig for at undersøge.

Børn og unge får for meget koffein fra energidrikke
Børn og unge får for meget koffein fra energidrikke

For de cola-elskende læsere er der både lidt gode og (flest) dårlige nyheder.

- Der er absolut intet sundt ved at drikke cola. Der er ingen undersøgelser, der har påvist nogle sunde egenskaber ved det, siger Bjørn Richelsen, overlæge og professor på Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, til Videnskab.dk.

Han har forsket i sodavands effekt på helbredet og vist, at sukkersødet sodavand gør os mere sultne og øger risikoen for type 2-diabetes.

George drak 10 colaer om dagen: Se den skræmmende forvandling
George drak 10 colaer om dagen: Se den skræmmende forvandling

Heller ikke Inge Tetens, professor på Afdelingen for Ernæring ved Danmarks Tekniske Universitet, kan se noget positivt for helbreddet at komme efter i en cola.

Faktisk burde vi drikke mindre af det, siger hun.

Heller ikke Coca Cola selv kan se noget sundt ved deres drik.

- Vi vil aldrig hævde, at der var noget positivt for helbredet ved at drikke Coca-Cola. Hvis der var undersøgelser, der viste det, så skulle vi nok have fremhævet det. Det er en drik, der først og fremmest skal bruges til nydelse, siger Michael Bonde-Nielsen, kommunikationsdirektør hos Coca-Colas nordiske og baltiske afdeling, til Videnskab.dk.

Coca-Cola betaler erstatning til 1.293 kvinder
Coca-Cola betaler erstatning til 1.293 kvinder

Selv om både forskere og verdens største sodavandsproducent er enige om, at cola ganske enkelt er usundt, kan der måske alligevel være et tidspunkt, hvor en cola kan være helt okay for kroppen, mener Jens Adler-Nissen, professor på Afdeling for Fødevareindustriel Forskning ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Stoffer bliver først skadelige og giftige for os, når vi indtager dem i tilstrækkeligt store mængder. Sådan er det med alt, lige fra giftstoffer til lægemidler og sukker, siger han til Videnskab.dk og tilføjer, at det derfor er et spørgsmål om mængden af cola, og hvad man i øvrigt indtager i løbet af dagen.

Ny 'grøn' Coca Cola narrer ingen
Ny 'grøn' Coca Cola narrer ingen

- Hvis man nu er i ørkenen og er ved at gå sukkerkold og mangler væske, så kan et glas cola være positivt, da det giver energi til cellerne. Men i vores dagligdag, hvor vi sjældent mangler energi og væske, og vi samtidig kan få det fra andre mere nærende kilder, så er der umiddelbart intet positivt ved at drikke cola, siger han.

Det er Inge Tetens enig i.

- Det er ikke umiddelbart et problem at drikke lidt cola, hvis man er ved at gå sukkerkold. Men så kan man jo ligeså godt spise eller drikke noget andet mere nærende som frugtjuice, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx