Af - 23/09-15 20:30; Opdateret: 23/09-15 20:42

Forskere: Hver 10. mand i fitness har denne lidelseForskere: Hver 10. mand i fitness har denne lidelse

Et stigende antal unge mænd går så meget op i deres muskler, at det er decideret sygeligt på linje med anoreksi, advarer eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »
. Du kan ikke se på den i spinninglokalet, der sveder mest og konstatere, at han er i bedst form, forklarer Henrik Duer. Det er rigtigt, at vi kan svede mere, jo bedre form vi er i, men det er individuelt, hvor meget sved, vi producerer, og du kan derfor ikke bedømme, om en person er i god eller dårlig form ud fra svedproduktionen. For de fleste vil der ikke være den store forskel på, om du lunter fem kilometer eller går fem kilometer i rask tempo, når man ser på, hvor meget du forbrænder. Men sprinter du fem kilometer, vil du forbrænde mere på grund af ændret nyttevirkning, vindmodstand og så videre, ligesom løb er bedre for dit kredsløb. Har du ekstra kilo på maven, kan du tage alle de mavebøjninger, du vil, det får ikke fedtet til at forsvinde. Når du taber dig på den sunde måde dvs motion og sund kost, er det dine gener, der bestemmer, hvilke depoter som der bliver tæret mest på, og du kan altså ikke træne fedtet væk bestemte steder. I praksis vil de fleste forbrænde flest kalorier med konditionstræning med høj intensitet. Til gengæld kan styrketræning forbedre din forbrænding, når du er i hvile, og det er derfor en fordel, hvis du kombinerer styrke- og konditionstræning. Kosten er selvfølgelig enorm vigtig, når du gerne vil tabe dig, men hvis du gerne vil have det sundeste vægttab og samtidig øge sandsynligheden for at det bliver varigt, skal du kombinere kost og træning. Forskning har vist, at 90 procent af de personer, der har været gennem et vægttab og har haft held til at holde vægten, både havde lavet ændringer i motion og kost. Du kan sagtens træne bestemte muskelgrupper større end andre. Det kommer helt an på, hvor meget du træner. Træner du tre gange om ugen, får du det helt automatisk, så du skal træne rigtigt meget, hvis du har brug for hviledage.

Ovenfor finder du syv fitnessmyter om træning.

Der er ingen tvivl om, at træning og fysisk aktivitet er godt for kroppen - men det kan også blive for meget af det gode.

Nogle - især unge mænd - bliver nemlig så besatte af at pumpe jern og få enorme muskler, at de udvikler den psykiske lidelse muskeldysmorfi - eller ‘megareksi’ i populær tale.

Fitnesskonkurrencer hitter - men pas på jer selv, advarer bikini-atlet
Fitnesskonkurrencer hitter - men pas på jer selv, advarer bikini-atlet

- Det er en besættelse af idéen om, at man aldrig er stor og muskuløs nok, forklarer Rob Willson, formand i den britiske organisation Body Dysmorphic Disorder Foundation (BDDF), der har fokus på psykiske lidelser baseret på kropsidealer, til BBC.

Ligesom ultratynde anorektikere ser sig selv som tykke, når de ser sig i spejlet, synes muskuløse megarektikere, at de ligner nogle splejse. Og ifølge BDDF er det blevet så udbredt i Storbritannien, at hele ti procent af de unge mænd i landets fitnesscentre nu lider af det.

Men herhjemme kan det være lige så udbredt.

- Jeg tror faktisk, det er meget rammende for unge mænd i Danmark også. Det er helt sikkert rimeligt udbredt, vurderer muskelekspert og ph.d Anders Nedergaard.

6 grunde til at du ikke skal begynde at træne igen
6 grunde til at du ikke skal begynde at træne igen

Modsat anoreksi er megareksi dog ikke nødvendigvis farligt i sig selv. Men det kan vrangforestillingerne hurtigt blive, forklarer han.

- Når man bliver sygeligt optaget af, hvordan man ser ud, og man kun kan have det godt med sig selv, når man synes, man ligner ‘fucking bomben’ - så bliver skridtet til at tage steroider altså noget mindre, siger Anders Nedergaard.

- Og et liv, hvor man hægter sit selvværd, sin selvfølelse og sin glæde op på, hvordan man ser ud, har jo meget svært ved at blive et lykkeligt eller opfyldende liv, tilføjer han.

Anders Nedergaard bemærker i øvrigt en tendens med, at også flere og flere kvinder udvikler lidelsen.

Fitness World fjerner selfie-spejl i omklædningsrum efter kritik
Fitness World fjerner selfie-spejl i omklædningsrum efter kritik

- Det er mit indtryk, at det også er i hastig vækst blandt kvinder. Instagram-generationen af unge bikinifitness-kvinder er for alvor begyndt at slå igennem på den konto, og jeg tror, det er noget, der i høj grad kommer til at vise sig i statistikkerne inden for de næste fem år, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx