Af - 27/10-14 12:56

DR’s sparelukning af populært orkester koster 50 millionerDR’s sparelukning af populært orkester koster 50 millioner

DR vil spare 30 millioner om året på at lukke Underholdningsorkestret. Selve lukningen løber dog op over 50 millioner til de fyrede musikere og til gæstemusikere, som aldrig kommer i aktion.

storybild

Radiounderholdningsorkestret er blevet kendt for også at spille med kendte musikere, og ikke kun klassiske solister: Her sammen med sangerinden Oh Land. (Billede: DR / Jakob Boserup)

Med sin upopulære beslutning om at lukke sit Radiounderholdningsorkester regner DR med at spare 30 millioner kroner om året. Men ifølge DR selv kommer der til at gå lidt tid, inden beslutningen kan ses på kontoen: Inden da skal DR betale løn, feriepenge, pension og andre fratrædelsesordninger til de mange ansatte i og omkring orkestret, og da cirka halvdelen af musikerne er tjenestemandsansatte og derfor har op til tre års opsigelse, løbet det hurtigt op.

- Lukningen af DR Underholdningsorkestret vurderes at medføre en samlet engangsudgift på ca. 50 mio. kr., skriver DR til Folketingets kulturudvalg.

Mette har spillet i 33 år - nu lukker DR hendes job
Mette har spillet i 33 år - nu lukker DR hendes job

Da orkestret også har indgået aftaler med en række gæstemusikere til næste år, er DR nu ved at forhandle med dem, hvad aflysningerne skal koste. Ifølge DR kommer det til at koste ”under 5 mio. kr.”, der således kommer oven i de 50 millioner kroner.

Hos Dansk Folkeparti har medieordfører Morten Marinus tidligere kritiseret DR's lukning af Underholdningsorkestret. Og de nye oplysninger bekræfter ham kun i, at DR har truffet en forkert beslutning, siger han til metroxpress.

- Det er både beløbets størrelse, der undrer mig. Men også, at DR har taget den her beslutning uden at rådføre sig med politikerne først, siger Morten Marinus.

DR's orkesterlukning mødt af protester
DR's orkesterlukning mødt af protester

Hos Enhedslisten er kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr heller ikke imponeret over DR's håndtering af lukningen af orkestret:

- De burde have gjort det klogere. Det er klodsmajorsagtigt, siger han til metroxpress.

Men selv om han er ærgerlig over lukningen, vil han ikke blande sig i DR's beslutning. Han skal dog holde møde med en række af de andre politikere, der er uenige i nedlæggelsen af orkestret.

- Var jeg kulturminister, så tog jeg nok en snak med DR, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

DF's Morten Marinus vil også have kulturministeren ind i sagen. Han henviser til, at orkestret er nævnt specifikt i den såkaldte public service-kontrakt mellem DR og Kulturministeriet, der beskriver DR's forpligtelser.

DR nedlægger op til 200 stillinger
DR nedlægger op til 200 stillinger

- Det ville være rimeligt, hvis DR havde meldt tilbage til kulturministeren, at der var nogle ting, de gerne ville have skrevet ud af kontrakten, inden de besluttede dem. Jeg mener, at DR har snydt os ved at effektuere de her besparelser, så vi som politikere bliver nødt til at skrive dem ud, siger han.

Derfor overvejer han nu, om DF vil bede om en redegørelse fra kulturminister Marianne Jelved (R):

- Det kunne være – også på baggrund af disse oplysninger om omkostningerne ved at lukke orkestret - at vi skulle tage kulturministeren i samråd om, hvordan DR kan lukke orkestret uden at have taget ministeren med på råd, siger Morten Marinus.

Politikere raser over Danmarks Radio: Luk hellere DR3!
Politikere raser over Danmarks Radio: Luk hellere DR3!

Hos regeringspartiet Socialdemokraterne siger kulturordfører Troels Ravn, at det ”altid er ærgerligt, når der er mennesker, der skal siges op”. Han henviser dog til, at det er op til DR at spare på den bedst mulige måde.

- Vi skal ikke side på nakken af DR hele tiden for at kigge dem over skulderen, siger Troels Ravn.

metroxpress har været i kontakt med DR for at høre, hvad lukningsomkostningerne betyder for DR's regnskab i 2014. På grund af efterårsferien har DR dog ikke været i stand til at svare.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire bandefolk dømt - afpressede...
bt.dk
Dansk popstjerne kæmper med indre...
bt.dk
Superligaklub åbner for comeback:...
bt.dk
Menneskejagt i gang - flere kvæstede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx