Af Ditte Vallø - 08/08-16 12:49

Ditte: Derfor skal du smide håndklædet i omklædningsrummetDitte: Derfor skal du smide håndklædet i omklædningsrummet

Det er ikke mode- og mediebranchen, men os selv, der kan påvirke skønhedsidealer.

Bildstrecke im Grossformat »

Flere kvinder end nogensinde er utilfredse med deres krop, og undersøgelser (som denne og denne) slår fast, at det ikke bare påvirker selvværdet, men også vores livskvalitet generelt.

Vi frygter alle for betydningen af kropshysteriets indvirkning på den kommende generation og peger fingre af, hvordan medierne forskruer de helt unges kropsbillede og lærer dem at hade deres krop - mens vi samtidigt selv holder håndklædet stramt til kroppen efter badet og klæder om for lukkede døre!

Det er ikke mode- eller reklamebranchen, der skal komme med alternativet til det alt for snævre kropsideal, det er dig. Vil du have, de skal se andet end mediernes perfekte kroppe, så må du smide håndklædet selv!

Hvem påvirker vores kropsbillede
Jeg tror også, vi mødre må se indad og erkende, at den største fjende ikke er hverken Disney-prinsesser eller Barbie-dukker, men det kropsbillede, vi videregiver til vores børn.
Som forældre er vi de rollemodeller, helt små børn spejler sig i, og de kan ikke se nogen fejl i dem, de elsker. Lige indtil den dag de hører mor tale negativt om sig selv foran spejlet. For hvis jeg synes, mor er smuk, men hun siger, hun er helt forkert, er jeg så også forkert? Og hvornår er man smuk? Man må som forælder også kunne forudse, at ens barn har store chancer for at få samme kropsbygning som en selv. Når vi hentyder til, at vores numse er for stor eller vores bryster for små, så taler vi i virkeligheden dårligt om det, der kan blive vores barns fremtidige krop. Lær at elske din krop, og giv det videre.

Vi råber højt op om, hvordan vi alle steder bliver mødt med billeder af retoucherede og seksualiserede kvindekroppe, og det derved bliver det eneste kvindebillede, vi ser.

Men undskyld, hvor mange billeder ser du af den slags om dagen? Og hvor mange andre kvinder møder du om dagen? For nej, mediernes kvindeideal er jo ikke det eneste, unge kvinder ser. De møder jo også mange rigtige kvinder på en dag; kvinder, der sjovt nok også har kroppe.
Faktisk vil jeg mene, at et normalt socialt menneske med en dagligdag i den virkelige verden faktisk mødes af alt andet end perfekte kroppe, både i skolen, toget, på arbejdet og i køen i Netto. Hvis vi alle holdt op med at gemme vores ”uperfektheder væk” ville mængden af almindelige kvinder langt opveje påvirkningen fra den digitale virkelighed.

Jeg mener, vi burde gøre som nudiststrande og tyske svømmehaller og insistere på fælles nøgenhed. Hvis børn fra helt små blev mødt af kroppens mangfoldighed og naturlighed, ville de ikke være nær så modtagelige for påvirkning af mediernes snævre kropsideal.
Hvis de allerede havde set en bredt udvalg af naturlige kroppe og alle dens variationer, bliver det meget svært at tro på den retoucherede virkelighed, når enhver tur i virkelighedens verden taler et helt andet sprog.

Ditte Vallø.

Kvinde til kommende kvinde
Vi kvinder har et ansvar til at dele vores krop med kommende kvinder for at give dem så nuanceret et kvindebillede som muligt. Så mødet med deres egen fremtidige kvindekrop i spejlet en dag ikke kommer som en overraskelse, men som en selvfølgelighed. Og at de dele af kroppen, der ikke ligner idealet, ikke ses som en skamfuld fejl, men som en del af den kvindelige diversitet.

Der er kun syv topmodeller i verden og syv milliarder af os andre, så hvem har den egentlige magt til at vise kommende kvinder, hvad en kvinde krop er – det har vi ”almindelige” kvinder!
Hvis vi vil give de unge kvinder (og os selv) et alternativ til de perfekte kroppe, så må vi tale pænt om vores egen krop, lade være med at dække den til og være den forandring, vi ønsker i verden.

I’m starting with the (wo)man in the mirror
I’m asking her to change her ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change (Michael Jackson)

Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt
Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx