Af Sebastian Kirk - 21/12-17 19:15

Godt tilbud fra kommuner: Stop med at ryge og få 1.200 kronerGodt tilbud fra kommuner: Stop med at ryge og få 1.200 kroner

En række danske kommuner indleder en forsøgsordning, hvor borgere belønnes for at stoppe med at ryge.

storybild

Rygere i en række sjællandske kommuner bliver nu tilbudt penge for at kvitte smøgerne.

'Kvit smøgerne i seks uger, og vi belønner dig med 1.200 kroner.'

Sådan lyder præmissen for et nyt, utraditionelt forsøg i tre danske kommuner, hvor man vil finde ud af, om et økonomisk incitament kan hjælpe kommunens borgere af med den usunde vane. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Tiltaget er udarbejdet af Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (FCFS) i Region Hovedstaden, der har fået 2,18 millioner kroner i støtte til projektet. Helsingør, Frederiksberg og Halsnæs er blevet valgt som forsøgskommuner, mens Odense, Gladsaxe og Rødovre er med som kontrol-kommuner.

»Vi ved, at rygning stadig er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem der har sværest ved at stoppe,« siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved FCFS, til avisen.

I praksis består forsøget af en række kursusforløb, der strækker sig over seks uger. Første kurser finder sted den 9. og 11. januar, og deltagerne belønnes løbende med gavekort til lokale bycentre for i alt 1.200 kroner.

Det forudsætter selvfølgelig, at de har holdt rygestoppet, hvilket bliver testet ved kuliltemålinger af kursisternes lunger.

»Hvis det virker, har vi endnu et redskab mod den folkesygdom, som rygning er,« siger Charlotta Pisinger til Frederiksborg Amts Avis.

Det er hovedsageligt lavtuddannede rygere, der er målgruppen, og rekrutteringen er allerede påbegyndt - blandt andet via opslag i boligområder i de pågældende byer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Populært badested udsat for hærværk:...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Mand afgået ved døden efter voldsomt...
bt.dk
'Paradise'-par havde sex på tv: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx