Af Mathias Tuxen - 02/02-18 19:11

Ny forskning: Alkohol kan være godt for din hjerne - i små mængderNy forskning: Alkohol kan være godt for din hjerne - i små mængder

For første gang viser et nyt studie, at et begrænset alkoholindtag måske har en gavnlig effekt på hjernen.

storybild

Nyt studie fra Københavns Universitet viser, at små mængder alkohol kan rense hjernen. (Billede: arkiv)

Det er alment kendt, at store mængder alkohol ikke kun giver store tømmermænd, men at det også er skadeligt for kroppen over længere tid. Et begrænset alkoholindtag giver derimod ingen tømmermænd og kan endda gavne hjernens helbredstilstand. Små mængder alkohol kan nemlig være med til at nedbringe betændelsestilstande i hjernen og hjælper med at fjerne affaldsstoffer, som blandt andet er forbundet med Alzheimers-sygdom.

Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet, som er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports. Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Vi ved, at indtag af større mængder ethanol over længere tid påvirker centralnervesystemet negativt. Men i dette studie har vi for første gang vist, at små mængder alkohol faktisk kan gavne hjernens helbredstilstand, fordi det øger hjernens evne til at fjerne affaldsstoffer,« siger professor Maiken Nedergaard, Center for Translational Neuromedicine ved Københavns Universitet.

Det nye studie med små mængder alkohol er udført på mus, som har været udsat for både store mængder alkohol over længere tid samt små mængder alkohol svarende til omkring 2,5 genstand om dagen. Ikke overraskende medførte de store mængder alkohol en forværring af helbredet. De små mængder alkohol havde derimod den modsatte effekt. Resultaterne er blandt flere nyere forskningsprojekter, der viser positive virkninger ved at indtage små mængder alkohol. Herunder nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme og flere former for kræft. Og nu altså også betændelsestilstande i hjernen.

»Vores data om alkohols påvirkning af det glymfatiske system ser ud til at stemme overens med, hvad vi ved om alkohol og dødelighed. Små mængder alkohol har en positiv effekt, mens umådeholden indtag af alkohol er skadeligt for helbredet,« siger Maiken Nedergaard.

»Studier har vist, at et lille til begrænset indtag af alkohol er forbundet med mindre risiko for demens, mens alkohol i store mængder over flere år resulterer i øget risiko for forringede kognitive færdigheder. Dette studie kan være med til at forklare hvorfor. Især synes små mængder af alkohol at forbedre hjernens helbredstilstand generelt.«I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikkere mere end fem genstande ved samme lejlighed. Læs alle anbefalingerne her.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Buschauffør blev stoppet med meget...
bt.dk
Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx