Af - 23/06-16 13:21; Opdateret: 23/06-16 13:33

Røde politikere: Krav om dna-test i sag om familiesammenføring er absurdRøde politikere: Krav om dna-test i sag om familiesammenføring er absurd

Udlændingestyrelsen skal muliggøre det for en mor og tre børn at tage en dna-test i Jordan i stedet for at bede dem rejse til et andet land uden pas, mener oppositionen. DF kalder ideen ’vanvittig’.

Bildstrecke im Grossformat »
"Det her er da helt urimeligt. Familien har jo reelt ingen mulighed for at leve op til de krav Udlændingestyrelsen stiller. Naturligvis bør Udlændingestyrelsen hurtigst muligt udstede et laissez-passer, så familiemedlemmerne som minimum kan rejse til den nærmeste danske ambassade for at få taget en DNA-test." "Når Udlændingestyrelsen afviser det, er det svært at opfatte som andet end bureaukratiske forhindringer, der skal forhindre en familiesammenføring i Danmark. Altså at familien genforenes." "I øvrigt burde de dyre og besværelige DNA-prøver reserveres til sager, hvor der er berettiget tvivl om slægtskabet." "Det er en ekstremt rørende og hård historie, hvor de er flygtet ud under bomberne, faren er kommet herop, og så kan de ikke være sammen, fordi vi stiller et krav, som familien ikke kan leve op til. Det er absurd, og det viser en grundlæggende fejl i systemet." "Hvis vi ikke vil tage familien til Danmark, som vi ellers har pligt til i en familiesammenføring, må vi foranledige, at det kan lade sig gøre i Jordan, når vi nu ikke har en ambassade i det pågældende land. Lige nu pakker vi det ind i systemer og papir, men forhindrer i realiteten med helt åbne øjne, at familien bliver ført sammen." "Vi er nødt til at forholde os til, at det er mennesker og børneliv, der er tale om. Det, at vi forhindrer familiesammenføring nu, smadrer deres liv og gør kun samfundsopgaven større for os i den lange ende. Det er så kortsigtet at sidde og lave bureakrati på det her i stedet for at løse en konkret opgave." "Jeg synes, det er helt ejendommeligt, at vi ikke kan hjælpe med at få lavet den her dna-test på konsulatet i Amman. Så vidt jeg ved, er der ikke tale om en stor opgave. Det drejer sig om at tage testen (et mundskrab, red.) og så sende den til analyse i Danmark. At, det ikke kan lade sig gøre, har jeg meget svært ved at forstå." "Vi bør simpelthen kunne give konsulatet i Amman beføjelse til at kunne foretage en så simpel opgave. Når vi ikke kan det, virker det jo som om, at vi simpelthen ikke vil hjælpe." "Jeg kan godt se, at familien er i en kedelig situation, men det skulle manden have tænkt på, inden han forlod dem i Jordan." "Jeg kan bare konstatere, at hvis han har været i Jordan, så har han været i sikkerhed for det, der foregår i Syrien. Dybest set burde han slet ikke have opholdstilladelse i Danmark. Han er rejst fra kone og børn til Europa. Det kunne være, at han skulle have tænkt det bedre igennem, inden han tog af sted." "Vi kan ikke begynde at oprette særlige kontorer eller at flyve folk til Danmark for at få de kan få lavet en dna-test. Det ville være det glade vanvid."

Det er absurd, dybt kritisabelt og bør ændres.

Sådan lyder nogle af reaktionerne fra Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, efter metroxpress i går beskrev, hvordan en sag om familiesammenføring betyder, at en mor og tre børn på ubestemt tid sidder fast i Jordan.

Fanget i Jordan på grund af DNA-test: Savner du os ikke, far?
Fanget i Jordan på grund af DNA-test: Savner du os ikke, far?

Gennem de seneste to år har Ahmad, som har opholdstilladelse i Danmark og hævder at være far til børnene, prøvet at få dem hertil, men Udlændingestyrelsen beder børnene bevise slægtskabet til faren med en dna-test.

Testen skal foretages på en dansk ambassade, hvilket ikke findes i Jordan, og da børnene ikke har nogen pas, er det umuligt for dem at tage testen. De har nu været adskilt i over 600 dage.

Ahmad om sit livs sværeste beslutning: Derfor forlod jeg mine tre børn i Jordan
Ahmad om sit livs sværeste beslutning: Derfor forlod jeg mine tre børn i Jordan

Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører for Enhedslisten, kalder Udlændingestyrelsens håndtering af sagen ’helt urimelig’.

- Familien har jo reelt ingen mulighed for at leve op til de krav Udlændingestyrelsen stiller. Naturligvis bør Udlændingestyrelsen hurtigst muligt udstede et laissez-passer (rejsetilladelse, red.), så familiemedlemmerne som minimum kan rejse til den nærmeste danske ambassade for at få taget en DNA-test, siger hun og fortsætter:

- Når Udlændingestyrelsen afviser det, er det svært at opfatte som andet end bureaukratiske forhindringer, der skal forhindre en familiesammenføring i Danmark. Altså at familien genforenes, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen, som på baggrund af metroxpress' artikel "Savner du os ikke, far?", har bedt ministeren forholde sig til kritikken i Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg.

Hastelov vedtaget: 8-årige børn skal integrationsvurderes
Hastelov vedtaget: 8-årige børn skal integrationsvurderes

Hos Radikale Venstre mener integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, ligeledes, at Udlændingestyrelsens ageren i sagen kritisabel:

- Hvis vi ikke vil tage familien til Danmark, som vi ellers har pligt til i en familiesammenføring, må vi foranledige, at det kan lade sig gøre i Jordan, når vi nu ikke har en ambassade i det pågældende land. Lige nu pakker vi det ind i systemer og papir, men forhindrer i realiteten med helt åbne øjne, at familien bliver ført sammen.

En simpel opgave

Hos Alternativet undrer man sig over, at det danske generalkonsulat i Jordan, som ligger under den Danske Ambassade i Libanon, ikke kan bruges til at foretage en dna-test:

- Vi må simpelthen kunne give konsulatet i Amman beføjelse til at kunne foretage en så simpel opgave. Når vi ikke kan det, virker det jo som om, at vi simpelthen ikke vil hjælpe, siger integrationsordfører Josephine Fock og fortsætter:

- Så vidt jeg ved, er der ikke tale om en stor opgave. Det drejer sig om at tage testen (et mundskrab, red.) og så sende den til analyse i Danmark. At, det ikke kan lade sig gøre, har jeg meget svært ved at forstå.

Hos Dansk Folkeparti har man et andet syn på sagen:

- Jeg kan godt se, at familien er i en kedelig situation, men det skulle manden have tænkt på, inden han forlod dem i Jordan, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Støjbergs nye strammerhastværk får skarp kritik
Støjbergs nye strammerhastværk får skarp kritik

- Vi kan ikke begynde at oprette særlige kontorer eller at flyve folk til Danmark for at få de kan få lavet en dna-test. Det ville være det glade vanvid.

Metroxpress har uden held forsøgt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg.

S trodser rød kritik og støtter Støjbergs hastestramninger
S trodser rød kritik og støtter Støjbergs hastestramninger

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx