25/02-14 06:25

Red Barnet: En million spædbørn dør i deres første døgnRed Barnet: En million spædbørn dør i deres første døgn

Et højt antal nyfødte dør af komplikationer før og under fødslen, lyder det fra Red Barnet i rapport.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

En velendt fødsel kan være et af de største øjeblikke hos nybagte forældre. Men i flere situationer ender den lykkelige omstændighed i stedet i tragedie.

Søn fupper chokeret far:
Søn fupper chokeret far: "Jeg har gjort 14-årig gravid"

I rapporten "Ending Newborn Deaths", som Red Barnet har udarbejdet, viser det sig, at der på årsbasis dør mere end en million spædbørn i løbet af barnets første 24 timer.

Over halvdelen af dødsfaldene kan forhindres, lyder det fra Red Barnet i rapporten, hvis moren og barnet har adgang til sundhedspleje og en jordemorder.

- Alt for mange mødre føder alene på den bare jord eller andre uegnede steder uden nogen livreddende hjælp, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse og fortsætter:

Arvingerne søger baby til ny sæson: Har Emil gjort sin brors kone gravid?
Arvingerne søger baby til ny sæson: Har Emil gjort sin brors kone gravid?

- Vi oplever rædselsfulde tilfælde, hvor moderen går rundt i timevis midt i fødslen og leder efter kvalificeret hjælp. Det er forfærdeligt, fastslår generalsekretæren.

Ifølge rapporten fra børneorganisationen skyldes det høje antal af døde nyfødte i høj grad komplikationer før og under fødslen.

Eksempelvis kan der være tale om forlængede fødsler, fødselskramper og infektioner, som dog kan forhindres, hvis uddannet personale er til stede ved fødslen, lyder det fra Red Barnet.

Selvom antallet af døde nyfødte fortsat tangerer mere end en million årligt, så er børnedødeligheden næsten halveret i løbet af de seneste 10 år fra 12 millioner til 6,6 millioner, fremgår det af Red Barnets rapport.

På trods af den positive udvikling er der bekymring hos Red Barnet om, at udviklingen risikerer at gå i stå, hvis der ikke bliver gjort noget ved det høje antal af døde nyfødte.

Tørnæs afløser gravid Trane som EU-spidskandidat
Tørnæs afløser gravid Trane som EU-spidskandidat

- Hvis vi ikke gør noget nu, så risikerer vi, at de store fremskridt, vi har gjort i forhold til at nedbringe børnedødeligheden, vil gå i stå, advarer Sita Michael Bormann, rådgiver på børns beskyttelse og sundhed i Red Barnet.

Udover millionantallet af døde nyfødte viser organisationens rapport samtidig, at yderligere 1,2 millioner spædbørn ender som dødfødte.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død
bt.dk
Politiet: Mand fundet død i havn er...
bt.dk
Patient døde da sygeplejerske faldt i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx