Af - 07/06-16 04:00; Opdateret: 07/06-16 16:18

Barnebrud forsøgte at begå selvmord på dansk asylcenterBarnebrud forsøgte at begå selvmord på dansk asylcenter

Det har haft alvorlige konsekvenser, at integrationsminister Inger Støjberg krævede, at barnebrude blev adskilt fra deres ægtefæller på asylcentre.

storybild

(Billede: bax Lindhardt)

Et selvmordsforsøg og tre akutte indlæggelser.

Det har haft alvorlige konsekvenser, at integrationsminister Inger Støjberg (V) den 10. februar krævede, at de i alt 32 par, hvor den ene part er under 18 år, blev adskilt fra hinanden på asylcentrene.

Støjberg vil have stoppet barnebrude på danske asylcentre
Støjberg vil have stoppet barnebrude på danske asylcentre

Det viser et notat fra Røde Kors til Udlændingestyrelsen, som metroxpress har fået aktindsigt i.

- Reaktionerne omkring adskillelse af de mindreårige i ægteskab har været voldsom ... Der har været megen gråd, besvimelser, selvmordstrusler og selvskadende adfærd, står der i notatet, der bygger på otte sager med par uden børn.

Røde Kors advarer om, at det vil blive endnu værre at adskille par med børn:

- For de unge par, der har børn, finder vi det dybt bekymrende, at børnene uden forudgående individuel vurdering af familiens situation skal adskilles fra den ene af deres forældre.’


‘Adskillelsen har for flere af de mindreårige betydet dårlig nattesøvn, manglende appetit, øgede depressionssymptomer, isolation, manglende lyst til skolegang, øget behov for ro og selvskade.’
Røde Kors.
I et notat til Udlændingestyrelsen den 3. marts 2016.

Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, da et syrisk par klagede, og han udtalte den 11. maj, at retningslinjerne på området skal uddybes, og at han vil følge op på sagen med det syriske par, når Udlændingestyrelsen har set på den igen.

Udlændingestyrelsen har derfor genåbnet alle sagerne for at give 'fyldestgørende partshøring' og derved få afdækket, om der kan være behov for at dispensere fra ordningen. Samtidig vil ministeriet vil i løbet af sommeren komme med nye retningslinjer på området.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få oplyst, hvordan det er gået med de øvrige 24 par, der er blevet adskilt.

Knap 90.000 mindreårige asylsøgere kom til EU i 2015
Knap 90.000 mindreårige asylsøgere kom til EU i 2015

Integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder i en skriftlig kommentar til Metroxpress, at det var det rigtige at gøre, da hun i februar krævede parrene adskilt.

- Jeg vil ikke blåstemple samliv, hvor en mindreårig deler seng og bord med en voksen person. Når man opholder sig i asylsystemet, så er det danske normer og regler i forhold til navnlig kvinders ret til selvbestemmelse, der gælder, siger hun og forklarer, at hensigten med indgrebet er at dæmme op for tvangsægteskaber.

- Tvangsægteskaber er desværre et velkendt begreb i en række lande, og vi bliver nødt til at tage ansvar for, at det ikke forekommer her, siger hun og forsvarer, at man som det første adskilte familierne, og man først nu, bagefter, er ved at gennemgå sagerne enkeltvis:

- Derfor skal pigen væk fra sin voksne ægtefælle eller samlever, så de danske myndigheder kan vurdere familien. Det vil nogle unge piger reagere imod, mens det for andre kan blive vejen ud af et tvangsægteskab.

Sådan ser De Radikale og Enhedslisten dog ikke på det. Begge partier langer voldsomt ud efter regeringen for at skille par, der har fået børn eller venter børn, fordi den ene er under 18 år.

Der er således flere par blandt de 32, hvor ministeriet har oplyst Folketinget, at manden er 20 år og kvinden 17 år.

- Jeg synes, det er hul i hovedet, at man ikke laver individuelle vurderinger af de her par, så man kan adskille ægteskaber med tvang fra reelle familier. For det er klart, at hvis man først har fået børn sammen, så er det meget hårdt at blive tvunget til at leve adskilt af myndighederne. Mange af de her er jo oven i købet flygtet langvejs fra og har kun hinanden, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der bakker op om Røde Kors’ idé om at lave særlige familiecentre for de unge par.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen bakker op:

- Det lyder alvorligt. Som jeg også sagde dengang, så skal der tages individuelle hensyn. Der skal tages hensyn til barnets tarv. Det gælder både barnet, der er mor, og det mindre barn, siger hun.

Vicedirektør Louise Holck, Institut for Menneskerettigheder, skriver:

- Er ægteskabet frivilligt og aldersforskellen ikke særlig stor, kan det være mere hensigtsmæssigt at lade parrene blive sammen, hvis det er det, de selv ønsker.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx