Af - 20/05-15 06:18

Flere anmelder vold mod små børnFlere anmelder vold mod små børn

Antallet af anmeldelser af vold mod børn under 10 år er steget markant de seneste år.

storybild

Flere er begyndt at anmelde voldsforbrydelser mod børn under 10 år, viser tal fra Danmarks Statistik. (Billede: Polfoto)

Der er sket over en fordobling i antallet af anmeldelser af voldsforbrydelser mod børn under 10 år de seneste fem år.

Ifølge tal fra Danmark Statistik blev der i 2009 anmeldt 213 voldsepisoder mod små børn, mens tallet var steget til 478 sidste år – heraf var 185 sager om vold mod børn under fem år.

Ifølge Helene Oldrup, forsker ved SFI, tyder udviklingen på, at vi er blevet bedre til at reagere, når vi er vidner til vold mod børn.

»Mit bedste bud er, at man er blevet bedre til at underrette om vold. Det har der været stort fokus på gennem disse sidste år ude blandt fagfolk, der arbejder med børn og på børns institutioner. Og det er jo en god ting,« siger Helene Oldrup, der i 2011 skrev rapporten 'Vold mod børn og unge'.

Landsretten frifinder far for mishandling af lille søn
Landsretten frifinder far for mishandling af lille søn

Hun peger på, at kampagne som for eksempel Børns Vilkårs 'Vores ansvar – nej til vold mod børn' fra 2011 og Barnets Reform, som satte fokus på børneområdet, har haft en effekt.

Dernæst har den massive medieomtale af sager om misrøgt af børn også fået folk til at være mere opmærksomme, fremhæver hun.

Socialminister Manu Sareen (R) mener, at det er positivt, at flere vælger at anmelde voldsforbrydelser end tidligere.

- Jeg synes faktisk, at det er en god udvikling, at flere går til politiet og anmelder vold mod børn. For jeg tror ikke, at det er fordi, at flere slår deres børn, men nærmere at folk tager vold mod børn langt mere alvorligt end tidligere – og tør reagere, siger han og giver et par bud på, hvad der kan have ændret udviklingen.

- Både de forfærdelige børnesager, vi har hørt om i medierne, men også Overgrebspakken fra 2013 har været med til at sætte massivt fokus på volden og skubbe på en udvikling, hvor vi siger fra, siger han.

Ægtepar dømt for vold mod deres fire sønner
Ægtepar dømt for vold mod deres fire sønner

Socialministeren understreger samtidig, at der skal ske mere på området:

- Vi skal blive ved med at arbejde på, at alle skal se vold mod børn som noget, der er ulovligt og forkert og ikke en del af opdragelsen. Og vi skal sikre, at folk reagerer, hvis de oplever, at et barn udsættes for vold.

Det øgede fokus genkender man hos BUPL. Blandt pædagogerne har man oplevet en udvikling i en positiv retning, hvor forældrene har fået mere fokus på, hvad en god opvækst indebærer, forklarer BUPL-formand Elisa Bergmann:

»Der er sket en holdningsændring de seneste år. Vi kan mærke, at forældrene er blevet mere optaget af, hvordan vi skaber det gode familieliv, og hvordan børn trives bedst. Der er kommet mere fokus på det. Og det betyder blandt andet, at hvis vi ser naboens barn få en lussing, så reagerer vi på det.«

Nikker skaller og truer med stiksav
Nikker skaller og truer med stiksav

»Der kan være mange grunde til at vold opstår. Denne type af vold mod mindre børn, - som altså er så voldsom eller hyppig, at den bliver anmeldt, kan være begrundet flere forhold, det kan eksempelvis være manglende forældrekompetencer, hvor forældrene ikke ved hvordan de skal håndtere barnet. Ofte vil familierne være socialt udsatte.«

Helene Oldrup, forsker ved SFI

Hos Kommunernes Landsforening oplever man en også et øget fokus, som har resulteret i flere underretninger om mistanke om mistrivsel i hjemmet på kommune-kontorerne.

- Vi oplever også et markant stigende antal underretninger i kommunerne. Det er positivt. Vi ville selvfølgelig helst have, at der slet ikke var nogen børn, der havde mistrivsel, men der er jo desværre børn, der mistrives, og så vil vi hellere have en underretning for meget end en for lidt, siger Tina Wahl, kontorchef i KL.

Tina Wahl peger på, at de store mediesager om tvangsfjernelser og misrøgt har gjort, at mange flere er blevet opmærksomme på at få grebet ind i tide. Sagerne har også vist, at man i kommunerne skulle være bedre til at undersøge selv de mindste indberetninger, forklarer hun:

- På baggrund af de børnesager, der har været meget omtalt i pressen samt at Ankestyrelsens taskforce viste, at der desværre var fejl i mange børnesager, er der kommet øget opmærksomhed på området, og på at der var et forbedringspotentiale på det her område. Det har kommunerne taget til sig. Der er derfor et meget stort arbejde i gang i kommunerne med et kvalitetsløft i sagsbehandlingen. Vi er ikke i mål, men vi er på vej, siger hun.

I marts kom KL med udspillet 'De udsatte børn, fremtiden er deres', som rummer en række tiltag, som skal forbedre indsatsen på området.

- Særligt peger vi på det tidlige og forebyggende arbejde samt læring og uddannelse, som vi ved er vigtige værktøjer til at bryde den negative sociale arv, forklarer Tina Wahl.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael Laudrup blander sig i...
bt.dk
Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Se det: Her gør hun det - bliver OL's...
bt.dk
Kræver hård straf til sexhypnotisør:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx