Af Neela Maria Sris - 05/11-17 15:51

Psykolog: Derfor SKAL du grine af dine kærestes vittigheder - også de dårligePsykolog: Derfor SKAL du grine af dine kærestes vittigheder - også de dårlige

Når man glemmer at grine af hinandens vittigheder, vise interesse og give hinanden opmærksomhed, så kan utroskaben komme krybende

storybild

Utroskab er noget af det værste der kan ske for tilliden i et parforhold.

Af gode grunde splitter det parforhold og familier ad og efterlader et sort hul af sorg og krænkelse. Men tit og ofte, så bunder utroskab i en følelse af at blive overset og en mangel på helt basal opmærksomhed fra den anden.

Når vi hører historier om utroskab, sympatiserer vi per automatik med det 'offer, der er blevet svigtet. Men når jeg som psykolog sidder overfor et par, som skal overleve, at den ene har været utro, så er historien som regel langt mere nuanceret.

For at bearbejde og komme over utroskab må man forsøge at forstå grundene til at det skete. Nuancerne i historien handler meget ofte om, at den, der har været ude og finde sig en affære, har følt sig overset og død i parforholdet igennem lang tid.

Når du er blevet kigget på dag efter dag med rynkede øjenbryn, der kun viser dig hvor utilstrækkelig og forkert du er. Når ingen griner af dine jokes, og når du ikke har set skyggen af kærtegn eller sex i alt for lang tid. Når parforholdet er blevet en dødssyg rutine, hvor du ikke kan mærke dig selv, så længes du efter, at der kommer én og ser på dig med et nysgerrigt blik. Én der synes, du er spændende og sexet og som kan give dig sommerfugle i maven. Når der pludselig er én som vækker den side af dig til live, som døde hen i parforholdet, kan det være en stor sorg at skulle opgive sin affære.

Som regel handler utroskab om, at parforholdet er stivnet i en livløshed, hvor den ene har behov for simpelthen at blive vakt til live igen. Efter utroskab vil man spørge sig selv: Hvorfor? Var hun smukkere end mig? Klogere end mig? Svaret er som regel nej, hun så bare på ham med de der øjne.

Det er ikke fordi, jeg vil anbefale utroskab som strategi til at få mere opmærksomhed – selvom jeg faktisk mere end én gang har hørt kærestepar sige, at utroskab er det bedste, der er sket for deres forhold. Pludselig har de opdaget, at de var blevet usynlige for hinanden i hverdagen.

Utroskab er en ulykkelig situation, og vi vil selvfølgelig helst undgå at havne dér. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hinandens behov og genfinde det blik, der fik den anden til at føle sig som noget særligt. Det er vigtigt at droppe de forudindtagede historier om partneren, som dræber spontaniteten og nysgerrigheden.

Den normale reaktion, når man opdager sin partners utroskab er »pak dine ting og skrid ad helvedes til!«

Det er måske lige optimistisk nok at bede folk om at ændre det til »undskyld jeg ikke så dine behov.«

Men det er vigtigt at forstå, at utroskab meget tit handler om ikke at blive set. Affærer udenfor ægteskabet er ofte et tegn på, at der ikke er blevet passet godt nok på forholdet. Det kræver en indsats, men vi får så meget igen, hvis vi husker at passe på hinanden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx