Af - 21/06-17 22:25

Michelle og Esbens drømme om en bryllupsrejse er blevet knust: 'Det værste var afvisningen'Michelle og Esbens drømme om en bryllupsrejse er blevet knust: 'Det værste var afvisningen'

En bryllupsrejse til Bornholm er blevet til et uopnåeligt ønske for et blindt par fra Nordjylland. Rejseselskaberne vil ikke have deres to førerhunde med i bussen. For Michelle Andersen er sagen bare ét af mange eksempler på, hvordan hun som blind bliver udelukket fra at leve et helt almindeligt liv.

storybild

Michelle Andersen med sin og sin mand, Esben Andersens førerhunde. Parret har problemer med at komme på bryllupsrejse, fordi rejseselskaberne ikke vil lade dem få hundene med på turen.

Normalt drager nygifte på bryllupsrejse, mens de stadig har konfetti i håret, champagne i blodet og sommerfugle i maven. Men for Michelle og Esben Andersen i Aalborg er ønsket om en romantisk tur for to blevet udsat på ubestemt tid.

»Jeg blev skuffet og ked af det. Det værste var faktisk følelsen af at blive afvist. Det var værre end det, at vi ikke kan komme af sted. Men jeg blev desværre ikke overrasket. Jeg har prøvet at blive udelukket hele mit liv,« fortæller Michelle Andersen til BT.

Og det er ikke, fordi de først skal spare sammen til en måned i Caribien, en vandretur i Nepal eller helst vil rejse til Thailand om vinteren, at de ikke kan komme at sted.

Parret blev gift i august sidste år og de har et – vil mange nok synes – beskedent ønske om en tur til Bornholm. Allerede, da de ville bestille rejsen, løb de dog ind i problemer:

De er begge to blinde og skal derfor have hver deres førerhund med på turen, men de kan ikke finde et rejseselskab, som vil lade dem få hundene med.

»Vi vil gerne ud at rejse som familie. Det skulle være en bryllupsrejse, og vi ville gerne til Bornholm. Jeg har aldrig været der, men det har min mand, da han kunne se, og han siger, at der er mange ting at se – også som vi vil kunne få meget ud af, selv om vi rent faktisk ikke kan se det. Jeg oplever ved at få ting beskrevet, mærker duftene og fornemmer området,« forklarer hun.

Familie gjorde usædvanligt fund i aftensmaden: Pludselig kiggede et par øjne ud på dem
Familie gjorde usædvanligt fund i aftensmaden: Pludselig kiggede et par øjne ud på dem

34-årige Michelle Andersen har selv været blind hele sit liv, mens hendes mand, som nu er 41, mistede synet som voksen på grund af sukkersyge.

»Vi troede, vi bare skulle bestille rejsen og gøre opmærksom på, at vi havde de to førerhunde med, men det viste sig at være en noget længere kamp at finde noget,« fortæller hun.

Et af de selskaber, parret henvendte sig til, var Riis Rejser. Her frygter man, at chaufføren og de andre gæster skal tage et for stort hensyn til de to blinde, og derfor lød svaret, at parret må betale for at få en hjælper med på turen.

»For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen. Vi vurderer, at de her førerhunde ikke gør det ud for det at være selvhjulpen. Det er vores vurdering,« siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis, til TV2 Nord.

Det er dog ikke en mulighed for parret at tage en hjælper med. Den ledsager, som kommunen stiller til rådighed, har de i 15 timer om måneden, og det tager lang tid at spare timer nok sammen, som er nødvendig for sådan en tur.

»Så skal man ud og gå tiggergang i omgangskredsen for at finde én, der kan tage med, og det er ikke en rar fornemmelse.«

»Vi vil også gerne bare rejse ud som par uden at skulle have andre med. Det, at vi har hundene, gør, at vi stort set kan klare os selv.«

TV: Her overlever 2-årig at blive kørt over af to biler
TV: Her overlever 2-årig at blive kørt over af to biler

Den eneste udfordring, som parret vil få svært ved at klare selv, er at tage mad fra en buffet.

»Men så må vi jo bare bestille en ret fra menukortet,« siger hun.

»Det kan da godt være, vi kommer til at spørge om hjælp en enkelt gang, men sådan er det jo også for alle andre, når de er ude at rejse. Alle kan jo komme til at stå i en situation på en rejse, hvor de har brug for hjælp,« siger hun.

Et andet selskab, som parret henvendte sig til, var Nilles Busrejser, hvor afslaget blev begrundet med sikkerhed og allergi.

»Det er flot, at de tager hensyn til folk med allergi, men jeg synes ikke, det skal udelukke, at man tager hensyn til os, der er blinde,« siger hun.

»Det værste var afvisningen. At vi bliver ved med at løbe panden mod en mur og ikke bare kan tage af sted som alle andre. Vi skal hele tiden spekulere på, om vi er velkomne.«

Parret rejser ofte med bybus og tog, og der har de aldrig problemer med deres førerhunde.

Mandag aften fortalte Michelle og Esben om deres oplevelser i et indslag på TV2 Nordjylland, og på tv-stationens Facebookside er der flere, der giver udtryk for, at de godt kan forstå rejseselskaberne.

»Folk forstår ikke, hvordan det er at leve med ekstra udfordringer. Jeg har hele mit liv prøvet at blive udelukket fra ting både med og uden hund, fordi andre syntes, at jeg var for besværlig. Jeg har brugt mange kræfter på ikke at være til besvær. På et tidspunkt forsøgte jeg ubevist at gøre mig så lille som mulig for ikke at være til besvær,« fortæller hun.

Så sent som mandag blev hun smidt ud af en Fakta, fordi hun ikke måtte få sin hund med.

»Jeg tror, at de mennesker, som ikke synes, at vi skal med på sådan en tur, de tager for givet, at de selv kan rejse hvorhen, de vil,« siger Michelle Andersen, som kun har været i udlandet få gange, da hun som barn rejste med sin familie.

Der er dog også mange danskere, der forstår ægteparrets frustrationer og på Facebook giver udtryk for, at de synes, det er for dårligt, at rejseselskaberne ikke vil have hundene med.

'I burde skamme jer. At afvise førehunde. Tsk tsk… Jeg vil aldrig, som i aldrig, bruge jeres busser,' lyder det fra Tina Nissen og Susanne Rasmussen skriver:

'Det er da temmelig tarveligt.....kan ikke se problemet når de kan klare sig selv ved hjælp af hundene.... en bryllupsrejse til Bornholm skulle vel nok kunne klares.'

Bryllupsrejsen er udskudt på ubestemt tid. I år vil parret besøge familie og venner i andre dele af Danmark, og så håber de, at de kan flyve til Bornholm næste år.

LÆS OGSÅ: Advarer mod øjenbrynsfarve: 16-årig blev næsten blind

LÆS OGSÅ: Bilejere frygter kommuner ser sig blind på lavere fart

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx