Af Trina Nielsen - 17/04-18 10:15

Staten lavede nye bryster på Sanna, da hun var 16 år: \Staten lavede nye bryster på Sanna, da hun var 16 år: "Jeg troede, jeg ville blive henvist til en psykolog”

Sanna Brun var 16 år, da lægerne vurderede, at hendes bryster var misdannede, og hun fik derfor tilbudt en plastikkirurgisk operation.

storybild

Privatfoto: Sanna Brun

I 2015 går 16-årige Sanna Brun til sin læge i Ølstykke og fortæller, at hun er ked af sine bryster.

Hun sidder sammen med sin mor, da lægen vurderer at, hendes bryster er asymmetriske og så forskellige i størrelsen, at han vælger at henvise hende til plastikkirurgisk afdeling på Herlev Hospital.

Hvis en lægefaglig vurderer, at dine bryster ikke er normale i en sådan grad, at der er tale om en misdannelse, kan du få dem opereret på statens regning. Men der opstår ofte en gråzone mellem, hvad der er normalt og misdannelse.

»Min læge var overhovedet ikke skeptisk. Han kunne godt følge mig i det. Jeg var 16, ja, og han synes jo, at nu var jeg også ved at være færdigudviklet,« siger Sanna Brun.

Hun vidste slet ikke, at operation var en mulighed:

»Jeg sagde det til ham, mest fordi jeg havde et problem med det. Jeg troede, jeg ville blive henvist til en psykolog eller en eller anden, som jeg kunne snakke med om det problem, jeg havde med hensyn til min selvtillid.«

Sanna Bruns bryster før operation

Sanna Brun kommer til konsultation på Herlev Hospital, hvor hun får taget billeder og mål af sine bryster.

»Jeg troede faktisk, jeg ville få et nej, fordi de sagde, jeg jo var ret ung,« siger hun.

Nogle uger efter får hun alligevel et opkald fra plastikkirurgisk afdeling. De vil gerne tilbyde hende to operationer, hvor hun vil få sprøjtet fedt fra sine lår og baller ind i det mindste bryst, som kirurgerne har vurderet er 300 ml mindre end det andet. De har vurderet, det er en misdannelse.

Operationerne går som planlagt, og i dag betyder det for Sanna Brun, at hun kan gå på stranden uden at dække sig til og købe bh'er i en størrelse, der passer. På begge bryster.

»Når jeg kigger mig i spejlet, bliver jeg glad. Før tænkte jeg, hold da kæft, hvad er det her,« siger hun.

Sanna Bruns bryster efter operation

Hun er glad for, det var en mulighed for hende, at blive opereret.

»Jeg tror, stadig jeg ville have et problem den dag i dag, hvis jeg havde gået til psykolog og ikke havde fået dem lavet,” siger hun og tilføjer:

»Det kan da godt være, der er nogle, der bliver lidt sure over, de får et nej, når nu jeg har fået et ja. Det kan jeg selvfølgelig godt se. Men jeg tog chancen.”


“Vi opererer sådan en ung pige, fordi der er tale om en misdannelse, og fordi det er hende selv, der har valgt at blive henvist, sammen med forældrene - som også er med i hele processen. Der er nok blevet vurderet, at misdannelsen har været så slem, at det ville kunne give psykiske problemer, som hun nok ikke kunne vokse sig fra.” - Line Breiting, ledende overlæge på plastikkirurgisk afdeling, Herlev Hospital


'Misdannede bryster' eller helt normal?

I Danmark skal borgere selv betale for kosmetiske operationer, men der er en gråzone mellem det, der vurderes som en "kosmetisk indikation" og en "medicinsk indikation" - altså en misdannelse - og hvis der er tale om misdannelse, betaler staten operationen.

Klinikchef hos Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet, Michael Vestergaard Thomsen, er en af dem, der til hverdag skal vurdere, hvorvidt noget er en misdannelse eller ej.

»Det er en svær skelnen. Hvis man har meget små bryster og er meget stor, så vil man formentlig sige, det nok ikke er normalt. Og så nærmer vi os gråzonen. Hvis man ikke er stor og har små bryster, så hænger tingene nok sammen, og så må man sige, det er normalt,« siger han.

»Der er en masse gråzoner, som vi forsøger at agere i så godt som muligt. Vi har ikke andre end os selv til at vurdere, hvad der er normalt, så vi tager problemstillingerne op i en samlet lægekreds, så det ikke bliver den enkeltes vurdering,« siger Klinikchefen.

Ledende overlæge på plastikkirurgisk afdeling på Herlev Hospital, Line Breiting, fortæller, at en del af overvejelserne om operation altid indebærer patientens mentale tilstand.

»Vi spørger altid ind til det psykiske. Vi afviser masser, fordi vi ser, problemet ikke er brysterne,« siger hun.

»Noget, som vi andre tænker, er normalt, kan fylde rigtig meget for den kvinde, og der snakker vi med hende om, at det måske er det psykiske, hun skal tage fat i.«


  • Der blev foretaget 25.683 plastikkirurgiske operationer med offentligt tilskud i 2016, viser tal fra Danmarks Statistik.
  • I samme år viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, at der blev foretaget 232 brystforstørrende operationer på det offentliges regning
  • Ifølge Sundhedsstyrelsens Specialevejledning for plastikkirurgi kan der inden for brystkirurgi opereres, blandt andet når der er tale om manglende brystudvikling, brystasymmetri og abnorm brystforstørrelse
 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk topforsker: Jeg vil hellere på...
bt.dk
Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx