Af - 21/05-14 18:07; Opdateret: 21/05-14 18:37

Crossfit-eliten ville aldrig røre stenaldermadCrossfit-eliten ville aldrig røre stenaldermad

Reaktionerne på metroxpress artikel om, at mange danske crossfit-udøvere lever en farlig tilværelse, fordi de sværger til stenalderkost, er mange, og flere mener, at man ikke kan skære alle udøvere over en kam.

storybild

Reaktionerne på metroxpress artikel om, at mange danske crossfit-udøvere lever en farlig tilværelse, fordi de sværger til stenalderkost, er mange, og flere mener, at alle udøvere ikke kan skæres over en kam. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Metroxpress skriver i dagens avis, at mange danske crossfit-udøvere lever en farlig tilværelse, fordi de sværger til en kost, der er bygget op omkring stenalder-principperne, hvor kød er godt, og kulhydrater i form af fx pasta og brød er skidt. Ja, faktisk helt forbudt.

Læge: Crossfittere lever en livsfarlig tilværelse
Læge: Crossfittere lever en livsfarlig tilværelse

Argumentet kommer fra Anne Tjønneland, overlæge og forskningsleder inden for kost i Kræftens Bekæmpelse, og bakkes op af en videnskabelig rapport, der siger, at for høje mængder af animalsk fedt og protein, som er nogle af grundstenene i stenalderkost, er sundhedsskadelige og øger risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og tyktarmskræft.

Langt fra alle spiser stenaldermad
Til trods for Anne Tjønnelands videnskabelige fakta omkring sammenhængen mellem stenalderkost og øget risiko for sygdomme, samt to crossfitter-instruktørers udtalelser om en tæt sammenhæng mellem træningsformen og kostvanerne, er der kommet adskillige reaktioner i kølvandet på dagens artikel.

Flere mener, at det langt fra er alle crossfittere, der lever efter disse kulhydrats-fattige pincipper.

Er Marie-Louise for fræk til fitness?
Er Marie-Louise for fræk til fitness?

En af dem er Sif Skov Hansen, der er kostvejleder i Crossfit Copenhagen. Hun havde ikke mulighed for kommentere historien i går, men skriver i en mail i dag til metroxpress, at kun et fåtal af deres medlemmer helliger sig til stenalderkost:

- Som kostvejleder i crossfit copenhagen møder jeg mange forskellige mennesker. Det er helt fra hr. og fru. hakkebøf til elite-atleter, og alle har de forskellige behov og holdninger inden for kost. Palæo er en slags livsstil, hvor man rigtig nok indtager meget protein. Der er en del crossfittere, der spiser efter palæoprincipperne, men det er en lille del ud af alle vores medlemmer, skriver hun.

Muskelbundter hylder 'For fræk til fitness'-Marie-Louise
Muskelbundter hylder 'For fræk til fitness'-Marie-Louise

Verdenseliten rører ikke palæo
En anden, der har meldt sig i debatten er 32-årige Nikolaj Rønnow. Han begyndte med crossfit for fire år siden og træner i dag seks gange om ugen. En gang om ugen træner han sammen med de bedste i Danmark, ligesom han rejser rundt til Europa- og Verdensmesterskaberne i Crossfit som fotograf. Han omgås og kender altså til crossfit-elitens behov og spisevaner:

- I den absolutte elite er der næsten så godt som ingen, der lever efter stenalder-principperne, siger han og påpeger, at udøvere på det niveau, som træner mellem ti og 12 gange om ugen, uden brød, sukker, pasta med mere slet ikke ville kunne gennemføre samme mængde træningspas.

- På ren palæo ville de ikke være i verdenseliten. Kroppen kan simpelthen ikke restituere hurtigt nok, fastslår Nikolaj Rønnow.

Selvom ingen udøvere i verdenseliten - med enkelte undtagelser måske - dyrker crossfit på ren stenalderkost, kan han sagtens nikke genkendende til, at mange danske udøvere af crossfit sværger til en kost, hvor flere af grundprincipperne fra palæo indgår:

Silas: Fitness dk gør mig utryg
Silas: Fitness dk gør mig utryg

- Der er mange crosfittere, der tager udgangspunkt i Palæo og spiser mad, der er baseret på kød og grønt og samtidig holder sig fra pasta, ris, slik og brød, siger han og understreger, at der et stykke hen ad vejen er hold i, at der er kraftige bånd mellem crossfit og setnalderkost.

-Offentlighedens opfattelse af crofssfit er, at folk træner og spiser masser mængder af kød. Det gør de også, men alle kan ikke skæres over en kam, siger Nikolaj Rønnow.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Atlético var én mand nede: Så dukkede...
bt.dk
To personer anholdt efter biljagt
bt.dk
Kom hjem til indbrud, en klippet hæk...
bt.dk
Se BT's karakterer fra pokalbraget:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx