Af - 04/03-14 16:57

Denne blodsuger kan give dig kødallergiDenne blodsuger kan give dig kødallergi

Adskillige personer kan leve med uopdaget kødallergi. Det vurderer en ekspert.

storybild

(Billede: Polfoto/PATRICK PLEUL)

Forskere har for nylig opdaget endnu et stof, som kan frembringe allergi: Kulhydratet alpha-gal, der både findes i en flåts mavetarmkanal og hos firbenede pattedyr. Og stoffet kan blive overført til dig, hvis du bliver bidt af en flåt. Det skriver Astma-Allergi Danmark.

Speciallæge Kirsten Brændholt Rasmussen, der er overlæge ved Lunge- og Allergiafsnittet på Holbæk Sygehus, har mødt flere danske patienter, der har fået konstateret kødallergi efter et flåtbid.

– Patienterne danner antistoffer mod alpha-gal efter flåtbiddet, og da kød fra pattedyr også indeholder alpha-gal, så kan personerne få en allergisk reaktion, når de spiser fx okse-, svine- og lammekød, forklarer hun til Astma-Allergi Danmark.

Tidligere Superliga-spiller ramt af alvorlig sygdom: Samler 120.000 kroner ind til behandling
Tidligere Superliga-spiller ramt af alvorlig sygdom: Samler 120.000 kroner ind til behandling

Normalt opstår reaktionen 2-7 timer efter indtagelse af kødet. Typisk er det nældefeber, men det er ikke unormalt, at de ramte også får hævelser og diarré.

– Der er flere grader af allergien, men i mange tilfælde har patienten haft livstruende symptomer. Derfor er det så vigtigt at opdage dem, der har allergien, siger speciallæge Kirsten Brændholt Rasmussen.

Halvdelen af patienterne har oplevet at få et allergisk chok.

Normalt reagerer fødevareallergikere på et kulhydrat, men kødallergikere reagerer i stedet på et protein. Og det gør det svært for lægerne at stille diagnosen. Det er heller ikke unormalt, at kødallergikerne reagerer negativt på en almindelig priktest, mens de reagerer positivt på en blodprøve for hund og kat, der begge indeholder alpha-galet.

Mød pigen, der ikke kan tåle noget som helst
Mød pigen, der ikke kan tåle noget som helst

Anerkendelsen af kødallergi som følge af flåtbid er endnu ikke så udbredt blandt læger i Danmark. Det formodes, at flere hundrede personer lever med uopdaget kødallergi.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx