Af - 30/03-15 22:59

Niki kunne ikke få job - men så betalte kommunen for nye tænderNiki kunne ikke få job - men så betalte kommunen for nye tænder

Kommuner skal stille flere penge til rådighed for svage ledige, så de nemmere kan komme i job, anbefaler ekspertudvalg.

storybild

Niki Charli Larsen fik 30.000 kroner af kommunen til nye tænder. Det fik ham væk fra kontanthjælpen. (Billede: Avmintand.dk)

- Mine tænder var fuldstændig ødelagte. Jeg kunne ikke smile til folk.

Niki Charli Larsen havde efter lang tid med et voldsomt alkohol- og stofmisbrug ikke meget at smile af. Hans tænder var nærmest væk, og på trods af, at han ikke længere var misbruger, kunne han ikke få et job. Det fortæller han til Avisen.dk.

Men otte år som kontanthjælpsmodtager fik en ende for Niki, da han fik et sæt nye tænder på København Kommunes regning. På daværende tidspunkt var det ikke normalt, at kommunen gav penge til ledige på den måde.

Få en blodprøve og slip for dårlige hårdage
Få en blodprøve og slip for dårlige hårdage

Men det skal det måske til at være. I en anbefaling fra Carsten Koch-udvalget lyder det, at kommunerne skal gøre brug af såkaldte borgerbudgetter, hvor den ledige får stillet et beløb til rådighed, som vedkommende selv må bestemme over.

Pengene skal gå til behandlinger, kurser eller lignende, der vil kunne hjælpe den ledige med at få et arbejde. Og det kunne blandt andet være til et nyt sæt tænder. Det vil formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, i hvert fald ikke stå i vejen for.

- På mange måder er tænder det første visitkort, når man møder til en jobsamtale. Hvis man mangler flere tænder i overmunden, kommer folk til at fokusere mere på det, end på hvem man er, og hvad man kan, siger Jann Sjursen til Avisen.dk.

Børster du heller ikke tænder om aftenen? Så bør du læse med her
Børster du heller ikke tænder om aftenen? Så bør du læse med her

For Niki Charli Larsen blev et nyt sæt tænder altafgørende. Selvtilliden steg, da han fik vænnet sig til at smile igen, og kort tid efter kom han også i arbejde.

- Det var ikke længere svært at se folk i øjnene og spørge, om de havde brug for en ekstra mand. Der gik ikke lang tid, før jeg fik et job som fugemand, siger han.

Det kostede Københavns Kommune 30.000 kroner at få Niki i job igen. Han fik pengene stukket i hånden og måtte derefter selv finde en tandlæge, der kunne hjælpe ham. Via Avmintand.dk kunne han få smilet tilbage på en klinik i Polen.

Nyt studie: Denne slags mænd tænder kvinder på
Nyt studie: Denne slags mænd tænder kvinder på

At få udbetalt en bunke penge er en af tre anbefalinger, som Carsten Koch-udvalget har meldt ud. Ifølge Per Kongshøj Madsen, der er en del af udvalget, er det den mest vidtgående løsning.

De andre to anbefalinger er at opstille en række tilbud, som de ledige kan vælge imellem, og at tilbyde mikrolån til borgere, der sidder med en god forretningsidé, men mangler penge til at komme i gang. Formålet med de tre anbefalinger er, at de ledige skal motiveres mere til at få et job.

- Når borgerne selv får lov at sidde ved roret, vil de også være mere motiverede til at gennemføre det, de går ind til. Der ligger en motivationstankegang i det, siger Per Kongshøj Madsen til Ugebrevet A4.

Forskere: Glem bryster og numser - mænd tænder på noget helt andet
Forskere: Glem bryster og numser - mænd tænder på noget helt andet

Kora: Ledige i job i tre måneder skaber en gevinst
Kora: Ledige i job i tre måneder skaber en gevinst

LÆS OGSÅ: Kontroversielt forslag: Kommune vil betale for at fjerne ansigts-tatovering

LÆS OGSÅ: Iværksætter vil dele dit og mit: Tjen penge hvis du har ledig plads

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx