Af Ritzau - 21/10-16 12:02

Kirkelig ringning for krigsofre går uden om DanmarkKirkelig ringning for krigsofre går uden om Danmark

Vi kan ikke ringe med klokkerne hver gang, der sker overgreb, siger formand for mellemkirkeligt råd.

storybild

Flere europæiske kirker har tænkt sig at lave en særlig klokkeringning søndag i solidaritet med ofrene for krigen i Syrien. Hverken biskopper eller Det Mellemkirkelige Råd har dog tænkt sig at komme med en opfordring til de danske menighedsråd om at tilslutte sig initiativet. (Billede: Free/Colourbox)

I Norge og flere andre europæiske lande bliver der søndag klokken 13 ringet med kirkeklokkerne i solidaritet med ofrene for krigen i Syrien.

Men initiativet følges ikke af en lignende opfordring fra den danske folkekirke.

- Det er et fint initiativ, men det er ikke vores plan at opfordre til en speciel klokkeringning, siger Mogens Mogensen, formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

Det Mellemkirkelige Råd er det organ, som tager sig af folkekirkens kontakter til andre kristne kirker og kirkesamfund i Danmark og i udlandet.

Klokkeringningen søndag udspringer af et initiativ fra kirken i Finland under overskriften #BellsForAleppo.

På hjemmesiden bellsforaleppo.org kan man se, at en række kirker i Europa tilslutter sig opfordringen. Men endnu ingen danske kirker er med.

Der er intet til hinder for, at et dansk menighedsråd og præsten vælger at afholde en særgudstjeneste, hvor der ringes for krigens ofre.

Men der kommer ikke til at lyde en generel opfordring til at gøre det, hverken fra biskopperne eller det mellemkirkelige råd.

- I mange kirker viser man sin solidaritet på andre måder. Det indgår i kirkebønnen, og der samles ind til flygtninge, siger Mogens Mogensen.

Han mener, det er en endnu mere effektiv måde at vise solidaritet og omsorg med krigens ofre end ved at lave en særlig klokkeringning.

Ifølge formanden for det mellemkirkelige råd bør man være varsom med at ringe med kirkeklokkerne, når det ikke gælder kirkelige handlinger.

- Der er mange gode sager, vi som kristne og folkekirke kan have fokus på. Men vi kan ikke ringe med kirkeklokkerne hver gang, der sker overgreb ude i verdenen.

- Vi skal være omhyggelige med ikke at devaluere begrebet ved at ringe i tide og utide, siger Mogens Mogensen.

I 2009, da Danmark var vært for FN's klimatopmøde, opfordrede initiativet "Grøn Kirke" alle kirker til at ringe for miljøet.

- Det var et fint initiativ. Man kan altid overveje ud af de mange alvorlige sager, der er i verden, hvornår man gør ét, og hvornår man gør noget andet. Det er der ikke en objektiv løsning på.

- Det vigtigste er, at vi viser solidaritet og omsorg - ikke på en måde, hvor vi pleaser os selv, men på en måde, hvor vi bidrager til at løse et problem, siger Mogens Mogensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx