Af Ritzau - 31/03-17 13:57; Opdateret: 31/03-17 14:55

Søren Pind: Udenlandske studerende er en dårlig forretningSøren Pind: Udenlandske studerende er en dårlig forretning

Studiepladserne til internationale studerende skal begrænses, for det kan ikke betale sig, mener minister.

storybild

Der skal fjernes 1600 pladser på engelsksprogede uddannelser, foreslår regeringen og Dansk Folkeparti, efter at en analyse viser, at mange af de internationale studerende forlader landet efter afgangseksamen. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Det er ikke økonomisk fordelagtigt at have internationale studerende på engelsksprogede uddannelser i Danmark, mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

- Det er kort og godt en dårlig forretning.

- Vi leverer gratis uddannelser til folk, som rejser hjem igen eller ender i arbejdsløshed. Og det har aldrig nogensinde været meningen med det danske uddannelsessystem, siger ministeren.

Blot hver femte af de nyuddannede fra engelsksprogede linjer på landets erhvervsakademier og professionsbachelorerne er i arbejde to år efter deres sidste eksamen.

Derfor vil regeringen og Dansk Folkeparti nu fjerne 1600 engelsksprogede studiepladser på de to typer uddannelsesinstitutioner.

Søren Pind mener ikke, at der skal gøres en bedre indsats for at få de internationale studenter i arbejde.

- Umiddelbart nej. De danske myndigheder skal få den arbejdsstyrke, vi allerede har, i arbejde.

- Så når udlændinge kommer til Danmark, skal det helst være en gevinst. Det skal ikke ligge os til last, sådan at vi skal bruge en masse offentlige penge på det, siger ministeren.

Radikale Venstres beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, er forbavset over, hvor hurtigt beslutningen om at skære i optaget er taget. Og hun er bekymret over de konsekvenser, det kan have.

- Jeg er bange for, at det her vil skade erhvervslivet. Forslaget virker som en klap for det ene øje.

- Der bliver slet ikke skelet til, om der mangler folk fra de uddannelser. Der bliver alene skåret ned, fordi de er udlændinge, siger hun.

I stedet for at skære i optaget, mener hun, at indsatsen for at få de nyuddannede i job skal styrkes.

- Vi skal arbejde for at holde på flere af de udenlandske studerende, fordi de gavner vores arbejdsmarked, og de danske virksomheder har brug for dem.

Sofie Carsten Nielsen ønsker at drøfte nedskæringer i forligskredsen hos ministeren.

Knap tre ud af fire af de engelsksprogede dimittender fra erhvervsakademiuddannelserne er stadig i Danmark, to år efter at de har fået deres eksamensbevis i hånden.

Som studerende på et erhvervsakademi eller professionsbachelor kan man læse en kort og mellemlang videregående uddannelse indenfor fag som byggeri, design, it og kommunikation.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx