Af Ritzau - 15/11-16 12:47

Landsret giver stor rabat for overtrædelse af sanktionerLandsret giver stor rabat for overtrædelse af sanktioner

I mere end et år så Bagmandspolitiet til, mens en forretningsmand brød loven uden selv at vide det.

storybild

Vestre Landsret i Viborg har givet en forretningsmand en klækkelig rabat i straffen for at overtræde FN's sanktioner mod Iran. Hvis Bagmandspolitiet havde fortalt ham, at han ikke overholdt loven, ville han formentlig have ændret praksis, mener landsretten. Arkivfoto. (Billede: Free/Lars Guldager, Domstolstyrelsen)

I mere end et år lod Bagmandspolitiet en forretningsmand bryde loven, og det har nu givet ham en klækkelig rabat i straffen for at overtræde sanktionerne mod Iran.

Den 51-årige mand kom i 1984 til Danmark fra Iran som politisk flygtning. Han har blandt andet ejet en restaurant i Viborg og et firma, der importerer dadler fra Iran og figner fra Tyrkiet.

I 2010 fik han problemer, da FN indførte sanktioner mod Iran. Dermed blev det umuligt at overføre penge for dadlerne direkte til en iransk bank.

I stedet overførte han pengene til en tyrkisk bank. Det betød, at han skulle udfylde en blanket og sende den til Erhvervsstyrelsen, men det var han ikke klar over.

På et tidspunkt fik Bagmandspolitiet en anmeldelse om overførslerne og ville have en kendelse til at ransage mandens firma. Det blev afvist af både by- og landsret, da lovgrundlaget ikke var på plads.

Efter mere end et år var straffeloven ændret, så den passede til sanktionerne, og Højesteret sagde god for ransagning.

Den 51-årige blev dømt for at have overført 12,5 millioner kroner fra sin danske bank til den tyrkiske uden at melde det til Erhvervsstyrelsen, selv om pengene formentlig endte i Iran.

I byretten blev firmaet idømt en bøde på 1,2 millioner kroner, mens forretningsmanden fik 40 dagbøder à 3000 kroner. Vestre Landsret nedsatte bøden til virksomheden til 50.000 kroner, mens dagbøderne blev frafaldet.

Landsretten lægger blandt andet vægt på, at den 51-årige straks rettede sig efter reglerne, da han blev gjort opmærksom på dem.

- Desuden siger landsretten, at han formentlig ville have rettet sig efter reglerne, hvis Bagmandspolitiet havde kontaktet ham med det samme i stedet for at vente over et år på en ransagningskendelse, siger hans forsvarer, advokat Keld Nomanni.

Han er forståeligt nok godt tilfreds med dommen og kalder byrettens dom "helt ude i skoven".

- Det, der er sket, svarer jo lidt til, at politiet ser til, mens en mand går over for rødt ti gange og så giver ham bøder for alle ti gange i stedet for at gribe ind første gang, siger Keld Nomanni.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx