Af Marc Nicholas Thygesen - 21/08-15 10:09; Opdateret: 21/08-15 10:32

Kommuner sløser med datasikkerhed om pasKommuner sløser med datasikkerhed om pas

Borgeres personfølsomme oplysninger er i fare for at falde i forkerte hænder. Ikke i orden, lyder det.

storybild

Pasoplysninger kan give adgang til en masse personfølsomme ting. (Billede: Polfoto/Dresling Jens)

En række danske kommuner bryder loven ved ikke at sikre sig, at borgeres personfølsomme oplysninger beskyttes, skriver DR Nyheder.

Datatilsyn om hackersag: Politiet svigtede it-sikkerhed
Datatilsyn om hackersag: Politiet svigtede it-sikkerhed

Blandt landets 98 kommuner er der således i mindst 41 tilfælde ikke indgået en lovpligtig databehandleraftale med den leverandør, der hjælper med at udarbejde passene.

Landsretten holder fast i straf til svensk superhacker
Landsretten holder fast i straf til svensk superhacker

Det betyder, at der i disse kommuner ikke er garanti for, at personfølsomme oplysninger som for eksempel cpr-numre, fingeraftryk og pasfoto bliver behandlet sikkert.

- Det er selvfølgelig ikke i orden. Det er nogle af vores allermest kritiske data. Pasoplysninger kan bruges som adgang til rigtig mange ting, hvis de kommer i de forkerte hænder, siger Rasmus Theede, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til DR.

På landets borgerservicecentre bliver der dagligt udstedt tusindvis af pas, og i den forbindelse har størstedelen af kommunerne ansat eksterne leverandører til at hjælpe sig.

PET kritiseres for at gemme personoplysninger
PET kritiseres for at gemme personoplysninger

Man har tilsyneladende bare glemt at få lavet en databehandleraftale, som forpligter de private leverandører af pas til at behandle persondata fortroligt, viser en rundringning, som DR Nyheder har lavet.

Og det er et brud på persondataloven.

En af de kommuner, der ikke har fået lavet en databehandleraftale, men som efter DR Nyheders henvendelse nu arbejder på at få det, er Ishøj Kommune.

- Der må vi blankt erkende, at det er en klar fejl fra vores side. Vi skal jo sikre borgerne mod eventuelt misbrug, og det vil vi selvfølgelig følge op på hurtigst muligt og få lavet sådan en databehandleraftale, siger Claes Jakobsen, som er afdelingsleder i Ishøj Kommunes Borgerservice, til DR.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx