Af Ritzau - 12/10-16 13:19

Danske dommere skal vurdere rumænske fængslerDanske dommere skal vurdere rumænske fængsler

Der er masser af koldt vand og udluftning i et rumænsk fængsel, forsikrer myndighederne i sag om udlevering.

storybild

Højesteret skal afgøre, om der er reel risiko for, at tre kvinder og en mand vil blive udsat for umenneskelig behandling, hvis de udleveres til fængsler i Rumænien (arkivfoto). (Billede: Free/Per Johansen/domstol.dk)

Standarden i rumænske fængsler vil nu blive studeret af Højesteret.

Dommerne skal vurdere, om tre kvinder og en mand vil blive udsat for umenneskelig behandling og straf, hvis de udleveres fra Danmark til de stærkt overfyldte fængsler.

Justitsministeriet har sagt god for udleveringen. Men de fire mener, at forholdene er så slemme, at dommerne bør stemple afgørelserne som forkerte.

De tre kvinder, der sidder varetægtsfængslet i Nordsjælland, skal stilles for retten i Rumænien for organiseret menneskehandel.

Straffesagen er rejst som en udløber af et stort kompleks, som dansk politi har efterforsket og døbt Hvepsebo-sagen.

Situationen for manden er en anden. Han, der arbejder som chauffør, er allerede dømt i hjemlandet. Han skal udleveres for at afsone en dom på fængsel i fire år og seks måneder.

For at kaste lys over forholdene i Rumænien har landets kriminalforsorg afleveret en fyldig orientering til Justitsministeriet.

Den fortæller blandt andet, at kvinderne kan se frem til at blive varetægtsfængslet i et fængsel i Arad. Her er belægningsgraden på 177 procent.

I Bacau-fængslet, hvor de skal afsone en eventuel dom, er der to-tre kvadratmeter personligt rum, inklusive seng og tilhørende møbler.

Også her er der mere end fuldt hus. Belægningsgraden er på 134 procent.

Desuden vil kvinderne få adgang til koldt vand, ligesom cellernes vinduer giver mulighed for naturligt lys og udluftning, garanteres det.

Tidligere har Europarådets torturkomité advaret om alvorlige problemer i Rumænien. Der er i et vist omfang risiko for, at de indsatte lider under umenneskelig eller nedværdigende behandling.

Men herhjemme har Østre Landsret i sagen om kvinderne i august slået fast, at der ikke er en reel fare på færde. Derfor er udleveringen i orden.

- Det er en temmelig overraskende kendelse, har advokat Thomas Smed, der repræsenterer den ene af kvinderne, tidligere sagt.

Han og de øvrige har fået en særlig tilladelse til at gå til Højesteret med spørgsmålet om udlevering eller ej.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx