Af - 30/01-16 21:52

Kræftens Bekæmpelse: Forbyd e-cigaretter med sliksmagKræftens Bekæmpelse: Forbyd e-cigaretter med sliksmag

Kræftens Bekæmpelse kritiserer nyt lovforslag om e-cigaretter for ikke at forbyde e-cigaretter med sliksmag. Organisationen frygter, det vil få flere børn og unge til at ryge.

Bildstrecke im Grossformat »

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan e-cigaretter både være et middel for rygere til at lægge cigaretterne på hylden, men kan omvendt også føre til rygning af "rigtige" cigaretter for folk, der starter som e-cigaretrygere. I galleriet herover, kan du se, hvad rygning kan gøre ved dit udseende.

Der er både gode og dårlige punkter i regeringens lovforslag om e-cigaretter ifølge Kræftens Bekæmpelse.

På den ene side bifalder organisationen, at der kommer regulering på området – herunder, at man vil indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af e-cigaretter, at det skal være forbudt at ryge e-cigaretter på børneinstitutioner og skoler, og at markedsføring og reklame for e-cigaretter reguleres.

Men organisationen har også flere kritikpunkter og opfordrer i et høringssvar blandt andet til, at det skal forbydes at sælge e-cigaretter og e-væsker, der smager af slik, frugt og sodavand, da man mener, at smagsvarianterne appellerer særligt til børn og unge.

- Når man sætter en aldersgrænse, hvorfor så ikke være konsekvent? Det er uhensigtsmæssigt, at produkterne, som vi ser det, bliver markedsført til børn og unge, og det er mærkeligt, man ikke også regulerer på smagsvarianterne, siger projektchef for Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær.

App skal guide dig gennem rygestop
App skal guide dig gennem rygestop

Han frygter, at e-cigaretter kan være ”en trædesten” til rigtige cigaretter for børn og unge.

Kræftens Bekæmpelse mener, at brugen af e-cigaretter kan føre til rygning af rigtige cigaretter. (Foto: Creative Commons/Wikimedia)

Socialdemokratiet bakker op om forslaget. Partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen har forståelse for kritikken, men henviser til, at den aldersgrænse, der indføres for køb af e-cigaretter skal afholdes.

- Det vigtigste er, at vi får regulering på det her område, hvor der ikke er regulering i dag. Det er et stort hensyn at tage til forbrugerne, siger han og tilføjer, at man til gengæld ønsker, at der laves en evaluering, der senere ville kunne føre til flere reguleringer på området.

Også DF's sundhedsordfører Liselott Blixt fortæller, at man i DF har tænkt sig at stemme for lovforslaget, hvis det ikke ændres yderligere.

I forhold til cigaretternes smag, mener hun, at de er en essentiel del af produktet.

- Hvis du tager smagsvarianten ud, er der jo ikke mere tilbage, siger hun og fortæller, at hendes oplevelse er, at e-cigaretter er en stor hjælp til folk, der ønsker at stoppe med at ryge.

Ny forskning: e-cigaretter er MEGET mindre skadelige end cigaretter
Ny forskning: e-cigaretter er MEGET mindre skadelige end cigaretter

Forskere: E-cigaretter måske lige så vanedannende som røg
Forskere: E-cigaretter måske lige så vanedannende som røg

Snart kan unge ikke købe e-cigaretter
Snart kan unge ikke købe e-cigaretter

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx