Af Ritzau - 08/11-16 17:30

Løkke vil stoppe selvvisiterede flygtninge og migranterLøkke vil stoppe selvvisiterede flygtninge og migranter

Det vil være perspektivrigt at afskære mulighed for spontan asylsøgning og hjælpe på anden vis, siger Løkke.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen svarer på spørgsmål fra pressen efter spørgetime i folketingssalen. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Det tyske indenrigsministerium vakte i søndags opsigt med et asylforslag. Det gik ud på at forhindre migranter i at nå Europas Middelhavskyst ved at samle dem op på havet og sende dem tilbage til Afrika.

Ifølge en talskvinde for ministeriet skulle forslaget både redde migranter fra den livsfarlige rejse over Middelhavet og stoppe menneskesmuglernes indtjening.

Selv om forslaget har mødt kritik fra menneskerettighedsforkæmpere, er tanken ikke helt fremmed for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). I Folketingets spørgetime siger Løkke tirsdag:

- Der er ingen tvivl om, at det er enormt dilemmafyldt, at vi har haft strømme af - nu må udtrykket ikke misforstås - selvvisiterede flygtninge og migranter.

- Samtidig har vi folk siddende i flygtningelejre, som har ligeså stort eller måske større krav på beskyttelse. Det skal der gøres noget ved, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tilføjer dog, at det vil kræve en international løsning. En løsning, der formentlig både vil involvere EU og landene ved Middelhavet - først og fremmest Italien og Grækenland.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor det trækker op til nye stramninger af den danske asyl- og udlændingepolitik.

Forud for forhandlingerne om finanslov og 2025-plan har både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative i forskellige udformninger præsenteret ønsker om stop for spontan asyl.

Til gengæld kan Danmark hjælpe ved at tage flygtninge direkte fra lejrene, foreslår De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Han åbner for, at Danmark kan træffe beslutningen selv.

- Lige nu er det X antal mennesker, der kan visitere sig selv til Danmark, hvis de har penge nok, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Kunne vi på et tidspunkt komme dertil, hvor vi hjælper mennesker, der kommer til Danmark for at søge asyl, tilbage til flygtningelejre i nærområderne.

- Så forpligter vi os som samfund til gengæld på at tage et antal om året, som det danske samfund kan bære og integrere, siger Søren Pape Poulsen.

Løkke holder dog fast i en international løsning. Og meldingen fra det tyske indenrigsministerium viser ifølge Løkke, at der er sket en ændring af asyldebatten i Europa.

- Det vil være perspektivrigt at afskære de spontane veje ved Europas ydre grænser og så på anden vis leve op til vores humanitære forpligtelser. Det vil jeg gerne tilkendegive, siger Lars Løkke Rasmussen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde bragede ind i køreskolen, da...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
TV 2-kommentator Rolf Sørensen har...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx