Af Ritzau - 31/08-16 11:03; Opdateret: 31/08-16 14:12

Anklager sammenligner synagogedrab med Paris-angrebAnklager sammenligner synagogedrab med Paris-angreb

Omar el-Husseins angreb i København i fjor minder ifølge anklager om angreb mod satiremagasin i Frankrig.

storybild

Danske aviser 8. januar 2015 efter angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. (Billede: Free/Bettine Romme Andersen)

Angrebene i København i februar i fjor mod kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade er sammenlignelige med angrebene i Paris en måneds tid inden.

Sådan lyder påstanden i Københavns Byret fra senioranklager Bo Bjerregaard. Han er onsdag gået i gang med sin procedure, hvor han skal forsøge at overbevise retten om fire terrortiltaltes skyld.

De fire er tiltalt for at have medvirket til drab, drabsforsøg og terrorisme i forbindelse med Omar el-Husseins angreb på synagogen i Krystalgade natten til 15. februar 2015.

- Angrebet ved synagogen skal ses i sammenhæng med angrebet i Paris mod satiremagasinet Charlie Hebdo og det efterfølgende angreb på et jødisk supermarked, som skete blot en måned inden angrebet mod synagogen, siger Bo Bjerregaard.

Han henviser til, at synagogeangrebet - altså et angreb rettet mod jøder - skete nogle timer efter angrebet mod et debatarrangement på Krudttønden.

- Der er ingen tvivl om, at angrebet mod Krudttønden var et symbolsk angreb mod ytringsfriheden, siger sagens anden anklager, Sidsel Klixbüll.

De fire tiltalte nægter sig skyldige i sagen. Men anklagemyndigheden mener, at de har haft så tæt kontakt til Omar el-Hussein i timerne efter angrebet mod Krudttønden, at de reelt har ydet opbakning til det senere angreb mod synagogen.

Ved angrebet mod Krudttønden blev filmmanden Finn Nørgaard skudt og dræbt - han var et tilfældigt offer, har el-Hussein ifølge en af de tiltalte i sagen fortalt.

Ved angrebet mod synagogen blev den frivillige vagt Dan Uzan skudt ned på klos hold. Han døde på stedet. Ved begge angreb blev flere politifolk såret.

Angrebene i Paris i januar 2015 havde 17 dødsofre. Efter anklagemyndighedens procedure er det i næste uge forsvarernes tur.

Retssagen mod de fire begyndte tilbage i marts. Der ventes at falde dom i slutningen af september.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx