Af - 10/01-17 04:00

Screening for brystkræft forhindrer ikke dødelig sygdomScreening for brystkræft forhindrer ikke dødelig sygdom

Forekomsten af store tumorer er ikke mindre hos kvinder, der screenes for brystkræft, viser et nyt stort dansk studie, der sår tvivl om, hvorvidt screeningen overhovedet virker

storybild

Young Caucasian adult woman examining her breast for lumps or signs of breast cancer

Mange små tumorer og forstadier udvikler sig aldrig til brystkræft, og derfor bliver et stort antal kvinder hvert år overbehandlede, når fund ved screening fører til operationer, stråling og kemoterapi.

Et nyt studie fra Det Nordiske Cochrane Center viser, at brystkræftscreening ikke fører til en reduktion i antallet af fremskredne tumorer, og at et ud af tre kræfttilfælde, der opdages ved screening, sandsynligvis er overdiagnosticerede.

Flere kvinder får fjernet bryster for at mindske kræftrisiko
Flere kvinder får fjernet bryster for at mindske kræftrisiko

“Screeningsprogrammerne opfanger ikke de hurtigt voksende, aggressive tumorer, eller de opfanger dem først, når de er blevet store, og det er for sent. Dette stiller store spørgsmål ved hele programmet, for det vil sige, at det er de små og langsomt voksende svulster, som ikke ville have givet problemer, man opdager, og det er derfor usandsynligt, at programmet bidrager til lavere dødelighed af brystkræft”, siger forsker og hovedforfatter til studiet Karsten Juhl Jørgensen og påpeger, at de kvinder, der har fredelige svulster, som aldrig ville være blevet et problem, ender med at undergå voldsomme behandlinger.

Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efter
Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efter

Professor og forsker i screeningsprogrammer John Brodersen fortæller, at det nye studie bekræfter den stigende mængde af evidens for, at mammografiscreening ikke virker efter hensigten samtidig med, det viser, at screeningen gør betydelig skade, fordi mange kvinder overdiagnosticeres.

“Men for hver tredjes vedkommende ville disse sygdomme aldrig have givet dem problemer”, siger han.

Brystkræftpatienter får overflødige strålebehandlinger
Brystkræftpatienter får overflødige strålebehandlinger

“Overdiagnosticering har både store fysiske og psykologiske konsekvenser, og det er etisk uacceptabelt at forebyggelse gør skade og ved at skabe patienter i den raske befolkning.”

De aggressive tumorer har en anden biologi end de langsomtvoksende. De aggressive vokser for hurtigt til, at man kan fange dem med screening, og de spreder sig tidligt. Diagnostikken i dag tillader ikke, at man skelner mellem Rottweilerne og puddelhundene, altså de aggressive og de langsomtvoksende.

Forsker ved Det Nordiske Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen.

Kræftens Bekæmpelse: Fordele overstiger ulemper

I Kræftens Bekæmpelse hilser overlæge og projektchef, Ulla Axelsen, det nye studie velkomment, men mener ikke, at det bør føre til en ændret holdning til mammografiscreening:

"Vi vil læse den med interesse. Men ifølge de seneste nye danske anbefalinger baseret på seneste internationale viden om mammografiscreening for kvinder mellem 50 og 69 år, så viser disse, at mammografiens gevinster overstiger ulemperne."

Professor og ekspert i screeninger, John Brodersen, er ikke enig og vurderer, at ulemperne kan vare livet ud:

"Vi ved, det har betydelige negative konsekvenser for livskvaliteten af få diagnosen brystkræft. Jeg og andre har forsket i konsekvenser for kvinder ved at få et falsk positivt svar ved mammografiscreeninger, og vi kan se, at det efter tre år stadig påvirker kvinden negativt. Når en falsk alarm har så store konsekvenser, hvilke negative konsekvenser har det så ikke at blive overdiagnosticeret. Overdiagnosticering påvirker formentlig kvinden resten af hendes liv.”

Sundhedsstyrelsen kunne ikke nå at vende tilbage med en kommentar før deadline.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Modegigant booker ikke prins...
bt.dk
10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Kendt tv-vært går imod sit eget parti...
bt.dk
Venner gennem 30 år: Eddie Skoller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx