Af - 07/04-16 21:52

Forskning: Så skadeligt er det at miste sin partner ved pludselig dødForskning: Så skadeligt er det at miste sin partner ved pludselig død

Danske forskere har opdaget en sammenhæng mellem en partners død og forhøjet risiko for hjerteproblemer for efterladte i perioden efter. Hjertet kan være i farezonen i op til et år efter.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis det tragiske skulle ske, at man mister sin partner efter mange år sammen, så viser ny dansk forskning på området, at den efterladte er i en forhøjet risiko for hjerteproblemer i op til et helt år efter dødsfaldet.

Det fortæller hovedforfatter af studiet, Simon Graff, der er læge og forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Pårørende skal passe de syge og ældre mere
Pårørende skal passe de syge og ældre mere

- Det nye og overraskende ved vores studie er, at det bekræfter sammenhængen mellem oplevelser, der påvirker vores mentale sundhed og vores fysiske sundhed. Krop og sind, siger Simon Graff til metroxpress.

Simon Graff og hans kolleger opdagede, at når personer mister deres partner, så bliver risikoen for hjerteflimmer stiger med 50 procent umiddelbart efter dødsfaldet. Den forhøjede risiko vedblev i et helt år efter, hvor den så igen kom ned på samme risiko for folk, som ikke havde mistet en partner.

Forskere: Sådan dør du godt
Forskere: Sådan dør du godt

Forskerne havde, ifølge Simon Graff, den unikke mulighed for at lave undersøgelsen, da vi i Danmark har meget omfattende og valide registre. Det gør, at de nemt kunne undersøge en stor befolkningsgruppe og finde sammenhænge mellem påvirkninger og øget risici for sygdomme.

Noget som den danske forsker bestemt er stolt af.

Mand fik et kæmpe chok: Pludselig var hans
Mand fik et kæmpe chok: Pludselig var hans "døde" kone i fjernsynet

- Dette er utroligt spændende og er samtidig det første og største studie, der har påvist en mulig sammenhæng mellem det at miste sin partner og så en øget sandsynlighed for hjerteflimmer, siger Simon Graff.

Han håber, at deres studie bliver taget op og bliver undersøgt nærmere, da han synes, der bør rettes større opmærksomhed på mental sundhed i Danmark. Måske endda blive bedre til at forhindre hjerteflimmer, da de udgør en sårbar gruppe.

Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift BMJ (British Medical Journal, red.)

LÆS OGSÅ: Efterlyst i syv minutter: Nu er 78-årig fundet død

LÆS OGSÅ: Hannes mand omkom i busulykke: Kommunen nægter at udbetale forsikring

LÆS OGSÅ: Syg i weekenden: Kiras mand mistede livet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx