Af - 28/01-14 20:51; Opdateret: 29/01-14 06:28

Thomas overlevede lavine: Gravede to døde opThomas overlevede lavine: Gravede to døde op

To danskere mistede søndag livet, da en lavine ramte i Frankrig. I 2012 blev Thomas Dybro ramt af en lavine i Frankrig, men overlevede.

storybild

Thomas Dybro (rød hjelm) og vennen Alex dagen inden, at de blev ramt af lavinen. (Billede: Privatfoto)

- Det lyder så banalt, at man skal tænke sig om, men jeg mener det fandeme. Det kan være fedt og fristende at køre i puddersne, men nogle gange skal man træde et skridt tilbage og spørge sig selv, om det er nødvendigt.

To danske brødre mistede søndag livet i en lavineulykke i Frankrig, da de kørte off-piste i et skisportsområde nær Alpe d’Huez i den franske del af Alperne. De blev fundet begravet under sneen mandag formiddag.

Rammer ekstremt hårdt

En der ved, hvad det vil sige at blive ramt af en lavine er 32-årige Thomas Dybro, der aldrig glemmer den 12. juli 2012. Sammen med 27 andre bjergbestigere satte han kursen mod Mont Maudit, nær Mont Blanc i Frankrig, da lavinen ramte. Det var slet ikke, som han havde forventet.

- Jeg troede, at en lavine var puddersne, men det er det ikke. Det er ekstremt hård sammenpresset sne, det kommer i høj fart og rammer afsindigt hårdt, fortæller Thomas Dybro om sin oplevelse af lavinen, der kostede ni mennesker livet, og som fransk fjernsyn kaldte den værste ulykke i området i årevis.

To danske brødre dræbt i lavine på ski
To danske brødre dræbt i lavine på ski

'Det første, vi ser, er en hånd'
Han pointerer, at han ikke kender til de nærmere omstændigheder ved lavinen, der ramte de to brødre i søndags, han kan kun tale ud fra sine egne erfaringer. At Thomas Dybro overlevede, betegner han som en tilfældighed.

- Da lavinen stopper, får vi frigjort os fra sneen. Vi er røget 250 meter ned af bjerget, og guiden er slemt medtaget. Der går 15 minutter, hvor vi ikke ved, hvad der sker, siger Thomas Dybro.

- Det første, vi ser, er en hånd, der stikker op af sneen, og vi går amok med at grave. Jeg husker ikke, om vi er tre, fire eller fem mand, der er med til at grave seks mennesker op, hvor to af dem er døde. Sneen var næsten umulig at grave i, det var næsten ligesom ler, og det tog os halvanden time at grave dem fri.

To danskere mister livet under skiferie
To danskere mister livet under skiferie

Ikke den samme
I dag kan han undre sig over, hvorfor ingen havde noget med, som man kunne bruge til at grave med, og han anbefaler, at man helt holder sig fra steder med lavinefare. Hvis man alligevel begiver sig ud i lavinetruede områder, bør man have en sporingschip på sig, noget at grave med og sørge for, at der er nogen, som ved, hvor man befinder sig.

Han lægger ikke skjul på, at lavinen den 12. juli 2012 har ændret ham.

- Jeg er en anden Thomas, end jeg var dengang, og jeg er blevet meget mere bevidst om, hvad er vigtigt for mig i livet. Tidligere søgte jeg meget anerkendelse, men det er ikke længere alt, jeg vil stille op til. Jeg er kommet mere i kontakt med, hvad der betyder noget for mig, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Presset Jensens Bøfhus-ejer sælger...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx