Af Lars Dinesen - 19/10-15 16:25

A-kasser kræver klausul om udfaldne i dagpengesystemA-kasser kræver klausul om udfaldne i dagpengesystem

Hvis flere end ventet ryger ud af nyt dagpengesystem, bør det justeres, mener a-kassernes sammenslutning.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Dresling Jens)

Hos de danske a-kasser håber man på, at de kommende politiske forhandlinger om et nyt dagpengesystem hurtigt fører til et resultat, som kan sikre, at færre mister retten til dagpenge.

Det siger Torben Poulsen, som er formand for a-kassernes sammenslutning, AK-Samvirke, efter Dagpengekommissionen mandag har fremlagt sine forslag til et nyt dagpengesystem.

- Der er gode elementer i de nye dagpengeforslag, men i forhold til udfaldsdelen af det, så skal der være mulighed for justeringer, hvis beregningerne rammer lige så skævt som ved den forrige dagpengereform, siger Torben Poulsen.

I øjeblikket mister omkring 1000 personer retten til dagpenge om måneden ifølge AK-Samvirke.

Dagpengekommissionens beregninger viser, at omkring 6700 personer fortsat vil falde ud af dagpengesystemet om året, selvom systemet revideres.

Kommission: Ledige skal turde tage alle job
Kommission: Ledige skal turde tage alle job

Men hos a-kassernes ser man gerne, at politikerne indfører en "musefældeklausul", som forpligter dem til at foretage justeringer af systemet, hvis forudsætningerne for det nye dagpengesystem ændrer sig.

Torben Poulsen peger på, at de talmæssige forudsætninger i forbindelse med den seneste dagpengereform i 2010 viste sig at være helt forkerte.

- Beregningerne lød dengang, at 2000-4000 personer ville falde ud af dagpengesystemet om året. Men det har vist sig at være i alt 60.000 siden 1. januar 2013, siger Torben Poulsen.

A-kasser: Dagpengemodtagere står til at miste hel månedsløn
A-kasser: Dagpengemodtagere står til at miste hel månedsløn

Konsekvenserne af dagpengereformen var mere voldsomme end tilsigtet og skyldtes de helt forkerte beregninger, forudsætninger og adfærdsantagelser, som lå til grund for reformen, mener Torben Poulsen.

- Derfor bør man også forholde sig til, hvad der skal ske, hvis forudsætningerne igen rammer helt ved siden af og ikke for alvor lever op til målet om at nedbringe antallet af personer, der mister dagpengeretten, siger Torben Poulsen.

Forskere kan ikke konkludere effekt af dagpengereform
Forskere kan ikke konkludere effekt af dagpengereform

AK-Samvirke er positiv over kommissionens forslag om, at småjob og korte vikariater skal kunne forlænge dagpengeretten, og at der lægges op til, at systemet skal moderniseres og være lettere at administrere.

LÆS OGSÅ: Dagpengekommission vil spare 33 kroner til nyuddannede

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx