Af - 08/09-14 10:31

Danske teenagere får markant færre aborterDanske teenagere får markant færre aborter

På få fem år er antallet af 15-19 årige, der får abort faldet med en fjerdedel. Unge er blevet “langt mere fornuftige” siger Sundhedsstyrelsen, da de også drikker og ryger mindre.

storybild

(Billede: Polfoto)

Danske teenagere er blevet langt bedre til at rulle kondommer på.

Antallet af teenageraborter er faldet støt de sidste fem år fra 2.895 i 2008 til 2.205 i 2013, mens antallet af teenagemødre er faldet fra 995 til 738 i samme periode ifølge Danmarks Statistik.
Det er sket, mens der faktisk er blevet flere teenagepiger.

Iran forbyder reklamer for kondomer
Iran forbyder reklamer for kondomer

Det markante fald glæder Sundhedsstyrelsen.

- Andelen af teenagepiger der får abort er faldet markant. Det er svært at sige, hvad faldet skyldes. Men der har været meget fokus på at forbedre sundheds- og seksualundervisningen, siger chefkonsulent Niels Sandø.

Alderen for hvornår unge har sex første gang har i øvrigt i årtier været stabilt på cirka 16 år for piger og et halvt år senere for drenge.

Skolepige fik fire aborter før sin 16-års fødselsdag
Skolepige fik fire aborter før sin 16-års fødselsdag

Sundhedsstyrelsen glæder sig i øvrigt over, at unge også drikker og ryger markant mindre. Unge under 15 år, der ryger er ifølge en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed faldet fra 10 til 5 procent. Mens andelen af unge, som slet ikke drikker alkohol i en typisk uge, steget fra 2010 til 2013 fra 11,7 til 17,5 pct. blandt mænd og fra 13,3 til 17 pct. blandt kvinder.

- Når man samtidig kan se, at de unge både drikker og ryger mindre, så må man sige, at de danske unge er begyndt at leve langt mere fornuftigt. De har slet ikke den risikoadfærd, som tidligere, siger Niels Sandø.

Spaniere er imod stramning af abortlovgivning
Spaniere er imod stramning af abortlovgivning

Også Sex og Samfund glæder sig, siger formand Bjarke Oxlund.

- Det er jo en succeshistorie - og når man samtidig kan se, at antallet af unge, der er alkoholpåvirkede første gang de har sex er faldet markant, så kan man da ikke andet end glæde sig, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx