24/10-17 12:32; Opdateret: 24/10-17 15:08

Unge får samfundstjeneste for spontane slag med flaske og klodsUnge får samfundstjeneste for spontane slag med flaske og klods

Højesteret har bedømt voldssager, hvor en flaske, en metalklods og en rundstok blev brugt som redskab.

storybild

En sag om vold på Crazy Daisy i Næstved er tirsdag blevet vurderet af Højesteret. Billedet er fra en tilsvarende natklub. Personerne har intet med straffesagen at gøre. Scanpix/Mogens Flindt/arkiv

København. I sjældne tilfælde går det an i voldssager at bruge samfundstjeneste i stedet for ubetinget fængsel - også selv om volden som udgangspunkt har været grov, lyder beskeden fra Højesteret tirsdag i to straffesager.

Men det hører dog til undtagelsen, at der skal gives samfundstjeneste i sager om vold af særlig farlig karakter, siger landets øverste domstol. Den har bedømt episoder på en natklub i Næstved og en teknisk skole i Skjern.

Betingelserne for at fravige tommelfingerreglen er, at den tiltalte er ung og ustraffet, at volden var en spontan reaktion på en akut konflikt, og at skaden har været begrænset.

På natklubben Crazy Daisy i Næstved havde en 19-årig mand slået en anden i hovedet med en flaske. Det skete under en tumultagtig konfrontation mellem de to.

På Skjern Tekniske Skole var en 18-årig blevet provokeret af en anden elevs drillerier. I raseri havde han slået den anden i hovedet to gange med en metalklods.

I sagen fra Næstved mente Østre Landsret tidligere, at straffen skulle være ubetinget fængsel i tre måneder, men Højesteret har altså ændret dommen.

I sagen fra Skjern blev Vestre Landsrets dom til samfundstjeneste derimod stadfæstet.

Begge de tiltalte skal nu efter Højesterets dom udføre ulønnet arbejde i 80 timer i stedet for at afsone i et fængsel.

Også en tredje sag om grov vold på parkeringspladsen ved Jem & Fix i Roskilde har tirsdag været til vurdering.

Her havde en 51-årig mand banket en anden i hovedet med en rundstok med så stor kraft, at den knækkede. Forinden havde han kørt efter offeret, fordi han var vred over dennes kørsel.

I dette tilfælde har Højesteret dog afvist forsvarerens ønske om at ændre landsrettens dom fra 60 dages ubetinget fængsel til samfundstjeneste.

I øvrigt kunne Kriminalforsorgen for nylig fortælle, at antallet af domme med samfundstjeneste i år er faldet med godt ti procent i forhold til det foregående år.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Nyt forslag fra DF: Det er logik for...
bt.dk
Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
FCM-træner med hård kritik: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx