Af - 23/01-17 04:00

Dansk-israelske kvinder må vente i årevis på statsborgerskab: 'Du kunne jo være rugemor'Dansk-israelske kvinder må vente i årevis på statsborgerskab: 'Du kunne jo være rugemor'

En række dansk-israelske kvinder har ventet i årevis på dansk statsborgerskab til deres børn. Flere af dem har fået at vide de jo kunne være rugemor til barnet af ministeriet. S kræver redegørelse.

storybild

- På et tidspunkt tilbød jeg en dna-prøve så de kunne se han var min søn, så svarede de, at de jo ikke kunne vide om jeg var rugemor til min egen søn. Hvad skal jeg så gøre, spørger Hanne Salomon, der har boet 30 år i Israel. I tre et halvt år har hun kæmpet for statsborgerskab til sønnen Jonathan. (Privatfoto)

'Er du nu sikker på det er din søn?'

En række danske kvinder, der har fået børn med israelske mænd, har i årevis kæmpet med Udlændingestyrelsen for at få permanent statsborgerskab til børnene.

Børn, som har ret til statsborgerskab, hvis den ene forælder er dansk.

Når kvinderne efter års kamp tilbyder en dna-prøve, der viser familiebåndet, så lyder svaret fra de danske udlændingemyndigheder, at de jo kunne være rugemor.

DF vil have loft over nye danske statsborgere
DF vil have loft over nye danske statsborgere

Metroxpress har talt med fem dansk-israelske kvinder og deres børn i samme situation. Sagerne føres af et advokatkontor i Aarhus.

- Det her er groteske sager, hvor kvinderne eller rettere deres nu voksne børn, er blevet trukket rundt i systemet i årevis. Kvinderne har alle fået børn i Israel - men er selv født i Danmark og er danske statsborgere. Derfor har deres børn også haft dansk pas. De skal søge om fortsat statsborgerskab inden det fyldte 22. år, og så opstår de absurde problemer. Det er vores opfattelse, at sagerne parkeres, siger advokatfuldmægtig Klaus Josefsen.

DF stemmer mod indfødsretslov med lettere prøve
DF stemmer mod indfødsretslov med lettere prøve

Professor i forvaltningsret, Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet, mener, at Folketingets Ombudsmand bør se på sagen

- Det er helt uacceptabelt med så lang en sagsbehandlingstid. Det burde være sager der kunne klares ganske uproblematisk. Der er trods alt en del børn af danskere, der fødes i udlandet, siger han.

Socialdemokraterne har stillet en række spørgsmål om sagen.

- Det er absurd, at de her enkle sager må tage flere år. At spørge folk, om de er rugemødre til deres egne børn, er langt ude. Vi beder om en skriftlig redegørelse, siger indfødsretsordfører, Astrid Krag.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil først svare Folketinget.


LÆS OGSÅ: Syrisk mand blev dansker på en løgn - nu mister han passet

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bøde til far: Søn fundet i kuffert
bt.dk
Kvinde dræbt i trafikulykke i København
bt.dk
Mourinho parkerede bussen: Sevilla...
bt.dk
Startede forrygende - nu er han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx