Af Maria Christine Madsen - 02/05-18 20:58

Da der pludselig opstod brand i familiens hus, tog 13-årig Sebastian affæreDa der pludselig opstod brand i familiens hus, tog 13-årig Sebastian affære

Da 13-årige Sebastian for to uger siden pludselig opdagede en brand i sin families hjem, blev han hverken bange eller bekymret. Tværtimod vidste han lige præcis, hvad han skulle gøre - og på den måde fik han ikke kun reddet familien ud af huset, men også slukket flammerne.

storybild

13-årige Sebastian vidste lige, hvad han skulle gøre, da der opstod brand i familiens hjem. (Billede: Sus Skovgaard)

Sebastian sad på sit værelse og spillede et spil om aftenen den 16. april i sin families hjem i den nordvestsjællandske by Herrestrup, da han blev tørstig.

Han var derfor på vej op mod køkkenet for at hente vand, da han blev klar over, at noget var galt.

»Det var der, jeg lugtede en vild stank af krudt. Da jeg kom hen til køkkenet, lugtede der endnu værre af røg, og jeg kunne se, at der bare kom røg ud af vores opvaskemaskine,« fortæller han til BT, efter Nordvestnyt først omtalte sagen.

»Jeg løb derfor ned til mine forældre, smækkede døren op og råbte: 'Det brænder, det brænder',« tilføjer han.

Sammen med forældrene løb de op og hentede Sebastians lillebror, før de satte retning mod døren for at komme ud.

»Jeg slukkede lige for strømmen først, og så løb vi udenfor,« siger Sebastian.

Det var en helt særlig grund til, at han valgte at slukke strømmen. Det havde han nemlig i månederne op lært er en god idé på det skoleforløb som brandkadet, som han har afsluttet første del af på Vestsjællands Brandvæsen på Nykøbing brandstation.

(Billede: Sus Skovgaard)

Gennem vinduet kunne Sebastians mor - Sus Skovgaard - se, hvordan flammerne voksede og voksede.

»Det var rimelig heftigt, og jeg blev helt panisk, for jeg kunne bare se, at flammerne bare blev større og større, og lige pludselig var de helt oppe under loftet, og vores hus er altså et 250 år gammelt bondehus, så hvis ilden havde fået fat der, var vores hus jo brændt ned til grunden,« fortæller hun.

Sebastian holdt dog sit hoved helt koldt.

Sammen med sin far løb han over til familiens maskinhal og hentede en pulverslukker.

»Først tjekkede vi lige, at der var noget i den, og så løb vi tilbage til huset og sprayede det på ilden,« fortæller Sebastian.

Kort efter var branden slukket.

»Det var så sejt, og vi er så stolte af ham. Det var helt fantastisk at se. Lige pludselig var han den store beskytter og var rundt at tjekke, at alle var okay. Jeg rystede jo som et espeløv, da flammerne tog til,« siger Sus Skovgaard.

Den udbrændte vaskemaskine. (Billede: Sus Skovgaard)

Mens Sebastian fik slukket ilden, havde hun ringet til 112. Men da brandvæsnet kom frem nogle minutter senere, var der ikke meget for dem at lave.

»De var meget imponerede over Sebastians indsats. En del af brandmændene, der mødte frem, var jo også nogle af dem, han havde haft som instruktører på brandstationen, så de kendte ham og kom hen og sagde, at 'det var godt gået' og gav ham krammere,« fortæller Sus.

Det eneste, brandvæsnet skulle gøre, var derfor at efterslukke og sætte en stor blæser op for at få røgen ud af huset. Udover den ødelagte opvaskemaskine og noget oprydningsarbejde efter røgen og brugen af pulverslukkeren er skaderne minimale.

»Vi er meget, meget glade. Og meget stolte af ham,« siger Sus, der kun er glad for, at der findes et tilbud, hvor skolebørn kan få en grunduddannelse som brandkadetter og lære, hvordan man skal reagere i de forskellige situationer.

»Jeg havde nok ikke kunnet slukke ret meget ild, da jeg var 13. Jeg har kun rosende ord til det her projekt,« siger hun.

Ikke overraskende drømmer Sebastian om at blive brandmand, når han bliver ældre.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Randers overlever i Superligaen efter...
bt.dk
Forkrampethed, rutinemangel eller...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx