Af - 07/10-16 12:46; Opdateret: 07/10-16 16:27

Har du influenza eller er du bare forkølet? Sådan kender du forskelHar du influenza eller er du bare forkølet? Sådan kender du forskel

Det er sæson for løbende næser, men hvad skal du sige til chefen, når du ringer for at melde dig syg?

Bildstrecke im Grossformat »

Du føler dig ikke helt frisk.

Kroppen er tung, dine næse er tilstoppet og øjnene løber i vand. Du har allermest lyst til at ringe til chefen og melde dig syg. Men hvad skal du sige? Er du ramt af den onde influenza, eller er du ‘bare’ forkølet?

Læge og foredragsholder, Jerk W. Langer, har svaret.

- Forkølelse er en luftvejsinfektion, og de klassiske symptomer er løbende næse, man nyser, har røde øjne men ikke feber, og man kan i øvrigt sagtens klare sig, gå på arbejde og fungere i dagligdagen, siger han og fortsætter:

- Man bliver ramt mindst en gang om året og måske også to eller tre gange, siger han.

- Influenza er en infektion, der rammer hele kroppen. Den smitter gennem næse og øjne, men den angriber hele kroppen. Man får ondt i musklerne, får høj feber, man er utilpas, får hovedpine og kan blive uklar i hovedet. Så kan man ikke gå på arbejde, og man har ikke rigtig overskud til noget, lyder det fra lægen.

Hver anden ældre dropper vaccination mod influenza
Hver anden ældre dropper vaccination mod influenza

Jerk W. Langer fortæller, at forkølelse er overstået på tre til fire dage, mens influenza gerne varer fem dage. Men kroppen kan føles træt i hele to uger efterfølgende.

Influenza hvert 5. år
Ifølge Statens Seruminstitut rammer en sengekrævende influenza typisk den enkelte dansker hvert femte år. Så du kan ikke bruge den undskyldning over for chefen for tit.

Jerk W. Langer fortæller, at influenzaramte ikke nødvendigvis behøver at gå til lægen.

- Nej, ikke hvis man ikke er i risikogruppen (ældre, gravide og personer med svagt immunforsvar, red.) Er man i øvrigt sund og rask, kan man stå pinen ud derhjemme, siger han.

Ifølge lægen er der en naturlig forklaring på, at der let går inflation i ordet ‘influenza.’

- Det lyder meget bedre at sige influenza end forkølelse, siger han.

- Og det har noget at gøre med, at vi bruger ordet i flæng, uden at det stemmer overens med lærerbøgerne, men ordet glider bare ind i den daglige tale.

Fugleinfluenza er udbredt hos fugle i den danske natur
Fugleinfluenza er udbredt hos fugle i den danske natur

Mens forkølelsen kan ramme hele året, er influenza en typisk vintersygdom. Den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.

Hvis man er i risikogruppen, kan man blive gratis vaccineret i Danmark. Læs mere her.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx