Af Tilde Liv Andersen - 06/11-17 22:54

Hver fjerde gør dette på jobbet - selv om det er ulovligtHver fjerde gør dette på jobbet - selv om det er ulovligt

Mangler du toiletpapir, kaffe eller papir til printeren hjemme i privaten, så kan det være nemt og fristende at snuppe lidt ekstra med hjem fra din arbejdsplads. Og mange gør det, selv om det er ren og skær tyveri.

storybild

Hver fjerde har i deres arbejdsliv snuppet småting med hjem fra arbejdet til privat brug. Det kan være alt fra toiletpapir, kuglepenne, kaffe, printerpapir, frugt eller andre ting, som der er tilgængelig på arbejdspladsen.

En ny YouGov-undersøgelse for BT og metroxpress viser, at 37 procent af de 30-39 årige har hapset småting med hjem fra arbejdspladsen. Blandt de 18-29 årige er det 29 procent, og for de 50-59 årige er det 21 procent, der har taget ting med hjem fra arbejdspladsen inden for de seneste to år.

Anders Fugmann, der er chefkonsulent ved Dansk Industri, rådgiver til hverdag ledere i, hvordan de håndterer tyveri på arbejdspladsen. Han fortæller, at der ikke er nogen grænse, når man tager ting med sig hjem.

»Som udgangspunkt er der ingen bagatelgrænse, selvfølgelig kan der i den virkelige verden være ting, som arbejdsgiveren ikke ønsker at bruge tid på. Men som udgangspunkt er der ingen grænse. Jeg har siddet med sager, der drejer sig om ting ned til under 100 kroner,« siger Anders Fugmann.

For det handler ikke om, hvad det er, medarbejderen lægger i tasken. Det handler om det brud, der sker på tilliden.

»Det er ikke det, at de økonomiske værdier ikke er specielt høje, men grunden til, det er alvorligt, er tillidsbruddet og ikke værdien af tingen. I bund og grund har man en medarbejder, der stjæler fra sin arbejdsgiver – også selv om det blot er en kuglepen. Tillidsbruddet er den alvorlige misligholdelse af ansættelsesforholdet, der kan begrunde en bortvisning,« siger han.

Der er dog ting, som under omstændigheder kan være okay at tage med sig. Hvis man eksempelvis har et arbejde, der kan kræve man sidder nogle aftentimer, når ungerne er puttet, er det normalt, at man har taget en blok og en kuglepen med sig hjem. Men visse ting er aldrig ok, forklarer Anders Fugmann.

»Sådan noget som kaffe og toiletpapir er skoleeksempler på tyveri. Det er private ting, der på ingen måde kan relatere sig til arbejdet,« siger han.

En YouGov-undersøgelse foretaget i 2015 viser, at 52 procent af os ikke mener, at det er tyveri, når vi tager kuglepenne med hjem. Men i udgangspunktet er alt, hvad der er på arbejdsgiverens matrikel arbejdsgiverens ejendom.

»Vi har haft en sag, hvor der er faldet to eller fire kilo kaffebønner ud fra en taske i et åbent kontorlandskab – og så har vi jo balladen. Vi har også haft tilfælde, hvor folk har taget ting, som de har opfattet som skrot. Men det er også fuldstændig no-go,« siger Anders Fugmann.


Undersøgelsen

'Har du inden for de seneste to år  – uden forudgående tilladelse fra din arbejdsgiver – taget genstande med hjem fra din arbejdsplads (for eksempel kuglepenne, toiletpapir, kaffe, printerpapir, værktøj, medicin eller andre ting, der tilhører din arbejdsplads) og brugt det udelukkende til private formål?'

  • 24 procent siger ja.
  • 29 procent siger ja blandt de 18-29 årige.
  • 37 procent siger ja blandt de 30-39 årige.
  • 27 procent siger ja blandt de 40-49 årige.
  • 21 procent siger ja blandt de 50-59 årige.
  • 10 procent siger ja blandt de 60-74 årig.
Kilde: 1.108 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet har svaret i perioden 27.-30. oktober 2017. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx