Af - 25/04-16 04:00; Opdateret: 25/04-16 13:13

Mareridtsbakterie spreder sig i DanmarkMareridtsbakterie spreder sig i Danmark

Flere danskere smittes med den farligste af alle resistente bakterier, viser ny risikovurdering fra EU. 30-75 procent dør af alvorlige infektioner med bakterien

Stadier for spredning af CRE-bakterier i Europa. (Kilde: Rapid Risk Assessment, udgivet af det europæiske sundhedsagentur ECDC, 8. april 2016)

"Mareridtsbakterier". Sådan har de amerikanske sundhedsmyndigheder døbt CRE-bakterierne, der lige nu er i stigning i Danmark, fordi der næsten ikke findes nogle typer antibiotika, der slår dem ned.

Spredningen af CRE-bakterierne i Danmark er gået fra at befinde sig på stadie 1 til at være på stadie 4 ud af 5 i løbet af fem år, viser en ny risikovurdering fra EU, og det er ikke noget, man er glade for på Statens Serum Institut.

Bag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 år
Bag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 år

“Antallet af CRE-bakterier i Danmark er helt klart i stigning, og det er også derfor, vi holder ekstra meget øje. Vi er ikke færdige med at opgøre tallene fra 2015, men vi regner med, at der vil være cirka 1.5 gang så mange tilfælde som i 2014, hvor vi fandt 55 resistente gener i 48 patienter”, siger speciallæge i klinisk mikrobiologi fra Statens Serum Institut, Ute Wolff Sönksen.

Har du spørgsmål om mareridtsbakterierne? Så send dem på mail: cweber@mx.dk. Statens Serum Institut vil senere i dag svare på spørgsmål om CRE-bakterierne live.

Stadier for spredning af CRE-bakterierne i Europa i 2010

(Kilde: Rapid Risk Assessment, udgivet af det europæiske sundhedsagentur ECDC, 8. april 2016)

Stadier for spredning af CRE-bakterierne i Europa i 2014-2015

(Kilde: Rapid Risk Assessment, udgivet af det europæiske sundhedsagentur ECDC, 8. april 2016)

Af samme årsag har Statens Serum Institut iværksat en mere omfattende indrapportering for hospitalerne i håb om, at man kan forebygge, at bakterierne spreder sig endnu mere.

Professor: Alt for sent fokus på MRSA - nu har vi en ægte bakterieepidemi
Professor: Alt for sent fokus på MRSA - nu har vi en ægte bakterieepidemi

Infektioner med CRE-bakterier er uhyggelige, fordi de næsten er umulige at behandle, og forskning har vist, at patienter med alvorlige CRE-infektioner har en dødelighed på mellem 30 og 75 procent.

Multiresistente bakterier æder sig ind på hospitalerne
Multiresistente bakterier æder sig ind på hospitalerne

“Den er en af de mest bekymrende bakterier i verden. At kalde den for 'mareridsbakterien', er helt rimeligt, for den er vældig god til at sprede sig, og vi frygter den alle, da det er vores overlevelse, som er på spil – især blandt de syge på hospitalerne”, siger professor og overlæge Henrik Torkild Westh, som oplyser, at den resistente bakterie især kan resultere i døden i forbindelse med med lungebetændelse og blodforgiftninger.

Stigningen af fremkomsten af CRE-bakterier i Danmark.

Stigning af fremkomsten af CPE-bakterier, der også kaldes CRE-bakterier, i Danmark gennem årene. Kilde: Danmap-rapporten 2014.

Eksperter: Vi skal handle nu

For bare seks år siden var Danmark blandt de lande i Europa, der havde den mindste spredning af de frygtede CRE-bakterier. Men i dag hører vi til et af de lande, der har et af de mest alvorlige niveauer af spredning, viser en ny risikovurdering af CRE-bakterierne i EU fra det europæiske sundhedsagentur ECDC.

"Det er ikke godt nok, hvad vi gør. Vi er desværre ikke mere foregangsland på det her område, og vi kunne gøre mere. Vi bliver nødt til at få en antibiotikapolitik på regeringsniveau, så vi kan få vores forbrug af antibiotika i befolkningen og i landbruget sat ned,"

Sådan siger professor og overlæge Henrik Torkild Westh.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos er enig i, at der er brug for en god antibiotikapolitik, hvis vi skal begrænse mængden af de resistente bakterier.

“Det er en stor trussel, som vi skal tage alvorligt, og det er vigtigt, at vi handler nu", siger han og påpeger, at der er et andet vigtigt område, hvor der skal sættes ind.

“Vi skal tage den basale hygiejne på hospitalerne alvorligt. Det betyder, at sundhedspersonalet skal være omhyggelige med deres håndhygiejne og have rene uniformer, der skal gøres ordentligt rent på hospitalerne, og hygiejnen skal i det hele taget være i orden. Det skal politikerne sørge for, der er penge til, hospitalsdirektørene skal sætte midler af til det i budgettet, og de ansatte skal prioritere det hver dag”, siger han og tilføjer:

“Den gode nyhed er, at det giver rigtigt god mening at gøre noget selv, selv om landene rundt om os fortsætter med at have problemer.”

LÆS OGSÅ: Farlig bakterie hos 2 ud af 3 svinebønder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx