30.000 danskere har ikke et toilet: 35-årige Merete er en af dem30.000 danskere har ikke et toilet: 35-årige Merete er en af dem

Tusindvis af danskere har ikke direkte adgang toilet, bad og køkken i deres eget hjem. For dem er en billig husleje vigtigere end sanitære forhold, vurderer eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »

Selvom boligstandarten i Danmark de sidste 50 år er blevet markant højere, må flere end 30.000 danskere stadig søge uden for hjemmets fire vægge, hvis de pludselig føler trang til at lave nummer 1 eller nummer 2. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som via Bygnings- og Boligregistret har kortlagt, hvor mange danskere, der lever i et hjem uden toilet.

Samtidig viser tallene, at 88.846 danskere ikke har et bad eller adgang til bad i deres hjem, og at flere end 17.000 danskere ikke har et køkken, men 'kun' ejer en kogeinstallation eller slet ingen.

Ifølge Morten Skak, boligforsker ved Syddansk Universitet, er det typisk i de større byer, at borgerne lever uden sanitære forhold:

- I kernen af byerne er der jo gamle boliger, og de har typisk en helt anden standard. En ringere standard, siger han til metroxpress og fastslår, at dem, der accepterer at bo på den her måde, typisk vil tilhøre en gruppe, der ikke kan betale en høj husleje.

KL: Tør ble og værdighed til ældre kræver flere hænder
KL: Tør ble og værdighed til ældre kræver flere hænder

Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden
Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden

Det argument er Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, enig i. Hun understreger, at lejlighederne typisk vil høre til i den helt billige ende, hvilket ud fra et forbrugerperspektiv kan være en fordel:

- Hvis man kan leve med at dele toilet med naboen eller gå i kælderen for at komme i bad, vil man få en væsentligt billigere husleje, fortæller Ann Lehmann Erichsen og siger, at der måske ligefrem kan være kamp om de toilet- og badeløse lejligheder, hvis man har få penge og gerne vil bo centralt i byen.

Ifølge Claus Bech-Danielsen, arkitekturprofessor ved Aalborg Universitet, kan det have betydning for ens levestandard at bo i et hjem uden wc eller bad:

- Badeværelset er i dag privatlivets sidste hellige skrig. Det er her, vi som privatpersoner har lov til at være os selv. Kan vi ikke det, har det da en betydning.

35-årige Merete Skibelund er en af de 33.000 danskere, der bor i et hjem uden toilet. Hver gang hun føler trang til at besøge det lille hus, skal hun en tur på bagtrappen. Men turen generer hende egentlig ikke.

- Jeg har tidligere boet i en lille, klassisk Nørrebrolejlighed, hvor der var toilet lige over for hoveddøren. Og for mig er det endnu mere grænseoverskridende. Jeg kan slet ikke klare, hvis jeg kan høre, hvad folk laver ude på toilettet, eller hvis andre kan høre, hvad jeg laver, når jeg er derude, siger Merete og fortsætter i positive vendinger om sit bagtrappe-toilet:

- I mange små lejligheder, hvor man ikke kan åbne et vindue, føler jeg altid, at det er en smule klaustrofobisk. Det kan man ude på bagtrappen, så for mig er det faktisk en perfekt løsning.

Selvom Meretes mandlige nabo, som hun deler toilettet med, ikke er den mest renlige, går det hende ikke på:

- Det generer mig egentlig ikke særlig meget. Jeg har nogle vådservietter, som jeg altid tørrer toilettet af med, inden jeg sætter mig, så det rører mig faktisk ikke.

Pinligt! Brandvæsen redder mand der sov syv timer på stadion-WC
Pinligt! Brandvæsen redder mand der sov syv timer på stadion-WC

Denne teknik fik folk til at vaske hænder på hospitalerne
Denne teknik fik folk til at vaske hænder på hospitalerne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Bokselegendens rørende bisættelse:...
bt.dk
Retssagen minut for minut: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx