Af Simone Augusta Lundt - 10/07-17 14:28

Fremmed spyttede på Simon og kæresten i toget: De andre passagerer reagerede perfektFremmed spyttede på Simon og kæresten i toget: De andre passagerer reagerede perfekt

Simon Schelde og hans kæreste er begge unge mænd i 20'erne. For nogle dage siden, torsdag d. 6. juli, sad de sad i et tog på vej til Jylland, da Simon Scheldes kæreste gav ham et kindkys. Men pludselig blev det homoseksuelle par udsat for en hadforbrydelse.

storybild

(Billede: Iris)

Det var et kindkys, som fik en lyshåret, engelsktalende mand til at blive meget sur og spytte parret i hovedet.

Simon Schelde er 23 år, studerer på Københavns Universitet og arbejder for folketingspolitiker Eva Kjer Hansen. Han har aldrig oplevet noget lignende og blev helt chokeret.

»Vi var lige steget på et tog fra Hovedbanegården i København. Der gik ikke mere end fem minutter, og så får jeg et kys på kinden af min kæreste. Det får gerningsmanden til at rejse sig op og spytte ned på mig. Jeg fatter slet ikke, hvad der sker,« fortæller Simon Schelde.

Simon Schelde rejste sig op og råbte til manden, der spyttede ham i hovedet. Men i stedet for en forklaring fik Simon Schelde en knytnæve i ansigtet.

»Dér mistede jeg fatningen. Jeg når ikke at tænke særlig meget. Vi er ikke vant til den slags, og vi har slet ikke tænkt over, det kunne ske. Vi blev chokerede og kede af det,« siger den unge mand.

Men historien ender ikke kun med en knytnæve i ansigtet og spyt på tøjet. Kupéen, som var fyldt med passagerer, trådte til. Da det gik op for dem, hvad der var sket, begyndte flere at buhe af manden, der slog Simon Schelde.

Passagerne fik fat i togkontrolløren, og sammen fik de ringet til politiet og låst gerningsmanden inde i toget. Nogle spurgte også Simon Schelde og kæresten, om de var okay.

»Jeg synes folks reaktion var fantastisk. Det er dejligt bekræftende, at folk reagerer sådan,« siger Simon Schelde.

Alexander Stürup var en af dem, der sad i toget under episoden. Han er også 23 år og er kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet. Han fortæller, at episoden i toget var frygtelig, men at han i det øjeblik var meget stolt af at være dansker.

»Alle i toget var enige om, at det tydeligvis var en mand, som kommer fra et sted i verden, hvor han tænkte, at det var okay at spytte på et homoseksuelt par. Men i stedet blev han ramt af en mur af dansk kærlighed med 200 km i timen og blev tydeligvis overrasket. Han havde ikke forstået, at vi i Danmark er tolerante. Han blev overrasket over, at hele vognen var på Simon og kærestens side,« fortæller Alexander Stürup.

Hadforbrydelser er et stigende problem

Rigspolitiets årsrapport for hadforbrydelser viser, at der fra 2015 til 2016 er 38,4 procent flere registrerede hadforbrydelser. Det gælder både racistisk motiverede, religiøst motiverede og seksuelt orienterede forbrydelser.

Stigningen på 38,4 procent kan skyldes, at der foregår flere hadforbrydelser, politiet er blevet bedre til at registrere dem som hadforbrydelser, eller danskerne oftere anmelder hadforbrydelser, skriver Rigspolitiet i rapporten.

Hadforbrydelser, som Simon Schelde var udsat for, der sker fordi offeret eller ofrene er homoseksuelle, er steget med 53,85 procent fra 2015 til 2016.

Simon Schelde og hans kæreste stod af sammen med gerningsmanden i Høje Taastrup, hvor de afgav forklaring til Politiet. Efterfølgende har Simon Schelde slået et opslag op på Facebook om episoden, hvor han takker alle dem, som hjalp.

»Selvom det er hårdt, det gør ondt, det gør en ked af det, at være udsat for sådan en oplevelse, er jeg utrolig taknemlig over at se en hel togkupé rejse sig op og være på vores side, spørge om vi var okay og havde brug for noget. Jeg er taknemlig for DSB's personale, der håndterede situationen med så stor professionalisme. Jeg er så taknemlig over politiet hurtigt tog affære på Høje Taastrup station, og førte manden væk, og fik os afhørt med det samme.«, skriver han i opslaget, der har fået 2400 likes.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny Superliga-sensation: Hattrick-helt...
bt.dk
Lige til glemmebogen: Magnussen...
bt.dk
Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
Lagde du mærke til denne detalje til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx