Af - 30/08-16 21:00; Opdateret: 30/08-16 22:02

Danskerne skyder Løkkes SU-besparelser nedDanskerne skyder Løkkes SU-besparelser ned

Løkke vil med SU-nedskæring finde 3,3 milliarder kroner. Klar overvægt af danskerne siger nej til besparelsen, som vil give studerende 800 kroner mindre at leve for om måneden.

storybild

Studerende samledes i eftermiddags på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere mod SU-forringelser. De studerende har varslet store demonstrationer i de fire store studiebyer. (Billede: scanpi)

Under valgkampen i 2015 gav Lars Løkke Rasmussen sit ord på, at han ingen planer havde om at ændre i SU’en. Tirsdag præsenterede han en SU-reform, som vil skære 20 procent af den enkelte studerendes SU og hive hele 3,3 milliarder kroner ud af SU-systemet, når reformen er fuldt indfaset i 2025.

Nu står han foran en stor pædagogisk opgave med at overbevise befolkningen om visdommen i den plan. Han har nemlig en klar overvægt på 49 procent af danskerne imod sig, mens et mindretal på 39 procent hilser SU-besparelserne velkommen. Det viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Ekspert: SU'en er stadig generøs i 2025
Ekspert: SU'en er stadig generøs i 2025

Befolkningens modstand glæder formand for Danske Studerende Fællesråd Yasmin Davali.

- Vi har i øvrigt ikke noget forslag om at lave SU-systemet om (…). Et ord er et ord og et håndslag er et håndslag«.
Lars Løkke Rasmussen, under valgkampen den 1. juni 2015

- Vi havde ingen planer, da jeg svarede på det spørgsmål (i valgkampen, red.).
Lars Løkke Rasmussen, på sit pressemøde i går

- Der er tale om et klart løftebrud, og jeg er ikke i tvivl om, at besparelserne vil få flere til at falde ud af deres uddannelse. Man kan altså komme meget langt for 800 kroner (nedskæringen på den månedlige SU efter skat for en udeboende studerende på en videregående uddannelse, red) i Netto om måneden, siger hun og tilføjer, at Løkkes SU-forslag er et frontalangreb på grundprincippet om fri og lige adgang til uddannelse i Danmark.

Ekspert: SU-lån gør norske studerende hurtigere færdige
Ekspert: SU-lån gør norske studerende hurtigere færdige

Derfor har de studerende indkaldt til demonstrationer i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Politisk kommentator Henrik Qvortrup mener omvendt, at Løkke har spillet klogt ud.

- Han gjorde netop en dyd ud af, at SU-besparelsen først vil træde i kraft i efteråret 2019 efter næste folketingsvalg, så vælgerne kan tage stilling. Samtidig bliver det nemmere for Løkke at flytte DF’erne på SU’en end på topskatten. Det bliver ikke SU’en, der afgør Løkkes fremtid. Det bliver spørgsmålet om topskatten og Anders Samuelsens stålsatte øjne.

Unge bruger hele SU’en på husleje
Unge bruger hele SU’en på husleje

Et klart flertal på 59 procent af vælgerne i blå blok bakker op om Løkkes SU-reform. I den forbindelse er det værd at bemærke, at 55 procent af DF-vælgerne hilser forslaget velkommen, selv om partitoppen forud for forhandlingerne af den samlede 2025-plan har været ude at sige, at SU-besparelser ikke er deres kop te.

I rød blok er to tredjedele af vælgerne modstandere af Løkkes SU-udspil.

Hverken Socialdemokraterne, SF eller Enhedslisten på Christiansborg vil være med til at skære i SU’en, så Løkke skal finde sit flertal i blå blok.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx