Af Lars Dinesen - 04/06-15 16:46

Stærkere hash truer europæernes helbredStærkere hash truer europæernes helbred

Cannabis bliver stærkere, og europæiske hospitaler får flere akutte patienter med overdosis, viser rapport.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Penny Cross / Swns.com)

Hash er ikke længere, som den var engang. Den er stærkere – og farligere.

For de stoffer, der er i omløb, bliver stadigt mere kraftige, og det gælder også hash og marihuana – eller cannabis, som rusmidlerne fra hampeplanten kaldes.

Det viser en rapport fra EU’s narkoagentur, EMCDDA, som torsdag præsenteres i agenturets hovedkvarter i Lissabon.

- Det er en meget vigtig pointe, at cannabis er blevet stærkere, siger Alexis Goosdeel, leder af EMCDDA’s afdeling for internationalt samarbejde, til Ritzau.

- Noget af det vigtigste i den seneste narkotikaforskning er i øvrigt, at vi har fået flere beviser for, at cannabis er farligt, siger han

LÆS OGSÅ: Pia Kjærsgaards valgløfte: Det skal være slut med Caribien-ture

Der er altså et højere indhold af aktivt stof i cannabis end tidligere. Det betyder, at der er større risiko for blandt andet hjerneskader, psykoser og angsttilfælde blandt dem, der bruger det, viser rapporten.

- Da jeg var barn i 1960’erne, var det en gængs opfattelse blandt de unge, at cannabis bare var for sjov. I dag er der mere forskning, der understreger, at det i hvert fald ikke bare er sjov, siger Alexis Goosdeel.

Risikoen for at få en overdosis, når man for eksempel ryger hash, er steget i takt med, at stofferne er blevet kraftigere. Og det kan mærkes på sygehuse og skadestuer rundt om i Europa.

- Vi ser, at der sker en stigning i antallet af patienter, der får brug for akut behandling på hospitalet, efter at de har taget cannabis, siger Julian Vicente, leder af EMCDDA’s afdeling for epidemiologi, til Ritzau.

LÆS OGSÅ: Politimand tiltales for at have udpeget pushere

Det er især ændringer i fremstillingsmetoderne, der er skyld i, at cannabis får et højere indhold af det aktive stof THC, viser rapporten fra EMCDDA.

Ifølge Julian Vicente er der også i de fleste europæiske lande flere, der søger hjælp til at komme ud af hashmisbrug, sammenlignet med tidligere.

LÆS OGSÅ: Regeringen: Straf unge kriminelle hurtigere og smartere

Mens færre unge i lande som Spanien, Storbritannien og Tyskland ryger hash, er der de seneste år sket en stigning i forbruget blandt de danske unge.


LÆS OGSÅ: 17.000 danske unge ryger joints i hverdagen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx