Af - 16/05-15 10:35; Opdateret: 16/05-15 10:46

Ikke alle har råd: Her får unge gratis kondomerIkke alle har råd: Her får unge gratis kondomer

Halsnæs Kommune har succes med at tilbyde 16-24-årige gratis prævention. Andre kommuner vil kopiere idéen.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

En p-stav koster cirka 1000 kroner og en spiral lidt mere. Det er mange penge hvis kontoen er tom, og mor og far ikke kan eller vil hjælpe.

For at forebygge teenagegraviditeter og aborter overvejer flere kommuner at tilbyde unge gratis prævention kombineret med anonym rådgivning, skriver ritzau.

I Halsnæs Kommune i Nordsjælland, som foreløbig har foræret godt 120 unge piger prævention, kan unge op til 25 år henvende sig og få gratis prævention.

Inspireret af Halsnæs Kommune skal byrådene i Helsingør, Frederiksberg og Herning de næste måneder tage stilling til, om alle unge under 25 år i deres kommuner også skal have samme tilbud.

- Jeg er sikker på, at gratis prævention vil medvirke til at nedbringe aborttallet og dermed også antallet af unge mødre, siger Jens Bertram (K), formand for sundhedsudvalget i Helsingør Kommune til ritzau.

DERFOR skal du bruge kondom: Se 14-årig piges perfekte forklaring
DERFOR skal du bruge kondom: Se 14-årig piges perfekte forklaring

En opgørelse fra kommunens sundhedscenter viser, at abortkvotienten blandt de 15-29-årige er dobbelt så høj som blandt tilsvarende aldersgrupper på landsplan.

Samtidig viser tallene, at 112 kvinder under 25 år i 2013 blev mødre, hvilket er en svag stigning i forhold til tidligere år.

- Vi kan konstatere, der er utrolig mange unge, som er uoplyste om seksuallivet. Blandt dem piger med anden etnisk baggrund, som af frygt for, at deres forældre får det at vide, ikke tør gå til deres egen læge for at få prævention, siger Jens Bertram.

I Herning Kommune foreslår den kommunale rådgivning UngMod 24-7 at udvide sit tilbud med gratis prævention.

Forskere: Så godt bliver fremtidens kondom
Forskere: Så godt bliver fremtidens kondom

Facebook-bommert: Politiker vil 'udrydde' modstandere med rottegift
Facebook-bommert: Politiker vil 'udrydde' modstandere med rottegift

Ifølge rådgivningens daglige leder, Lise Lester, vil det koste omkring 150.000 kroner årligt.

- De penge er godt givet ud, når kommunens udgifter til aborter og den psykologhjælp, som nogle gange følger efter, tages i betragtning, siger hun til Ritzau.

Halsnæs Kommune har siden august 2014 kvit og frit tilbudt prævention til alle unge.

Også her er abortfrekvensen høj, ligesom der er en overrepræsentation af unge mødre. Hvert år bliver 50 kvinder under 25 år mødre - og hver fjerde af dem ender som en sag i forvaltningen.

Endnu er det for tidligt at opgøre effekten, men ifølge Gabriela Rehfeld, der er leder af Ungdomsmodtagelsen, er interessen stor, især blandt de udsatte unge.

Selv om tilbuddet gælder alle, så har tre ud af fire, der har modtaget gratis prævention, en åben eller lukket sag i familieafdelingen.

Præventionen skal hentes på apoteketet efter konsultation hos ungdomsmodtagelsen i kommunen.

- Vi når målgruppen, måske fordi vi ikke kun henvender os til dem, men lader døren stå åben for alle. Det føles normalt at komme her, siger Gabriela Rehfeld.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Jeg blev tvunget til at være 'betalende donor'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx