Af - 07/07-16 10:59; Opdateret: 07/07-16 11:48

23-årig dumpede 'dansker-prøven' - men da han tjekkede efter var resultatet et andet23-årig dumpede 'dansker-prøven' - men da han tjekkede efter var resultatet et andet

Faton Nesimi dumpede den omdiskuterede indfødsretsprøve, men da han selv tjekkede efter, var resultatet et andet. Det skriver Ekstra Bladet.

Bildstrecke im Grossformat »

23-årige Faton Nesimi, der har makedonske forældre, gik i juni op til den omdiskuterede indfødsretsprøve for at blive dansk statsborger. Han var ganske rolig, for han er opvokset i Danmark, taler flydende dansk - og har arbejdet som journalist, og er derfor godt orienteret i nyhedsbilledet.

Han følte også, at det gik fint til prøven, og han tjekkede svarene, da han kom hjem, for at være sikker på, at det var gået så godt, som han følte.

QUIZ: Test din viden om testen for at blive dansker
QUIZ: Test din viden om testen for at blive dansker

Men et par dage senere kom resultatet: Faton Nesimi var dumpet med 31 rigtige ud af 40 spørgsmål. Man skal have 32 ud af 40 for at bestå.

- Det var som et slag i maven. Jeg fattede det overhovedet ikke, siger han til Ekstra Bladet.

Resultatet kom meget bag på Faton Nesimi, så han besluttede sig for at tjekke efter. Han henvendte sig på Studieskolen København, hvor han havde taget testen, og fik en kopi af sin prøve udleveret.

Højesteret sagde nej: Sådan vil Messerschmidt alligevel smide Levakovic ud
Højesteret sagde nej: Sådan vil Messerschmidt alligevel smide Levakovic ud

Det viste sig, at den 23-årige journalist havde hele 36 rigtige, og altså ikke de 31 som han havde fået oplyst. Med andre ord: Han var bestået!

- De havde sendt mig et resultat, hvor der stod 31 rigtige, så jeg blev virkelig overrasket over, at de kunne tælle SÅ meget forkert. Det er jo ikke en 5'er på bonnen i Netto, vi snakker om her. Det handler om, hvorvidt jeg kan blive dansk statsborger, siger han til Ekstra Bladet.

I e-mailen, hvor Faton Nesimi får besked om det nye resultat, er der faktisk igen fejl.

"I min prøve, som jeg har fået udleveret, har jeg også fået 36 rigtige. Men i den mail, de sender i anden omgang, må de enten have talt forkert endnu engang eller skrevet forkert med 35," forklarer han til metroxpress.

Røde politikere: Krav om dna-test i sag om familiesammenføring er absurd
Røde politikere: Krav om dna-test i sag om familiesammenføring er absurd

Lederen undskylder, men Faton Nesimi er ikke den eneste
Sprogskolens forstander, Lars Skov, beklagede fejlen og lovede at rette. Kort tid efter viser det sig dog, at Lars Skov må beklage endnu en fejl.

Et af Faton Nesimis familiemedlemmer, som ønsker at være anonym, havde ifølge Ekstra Bladet også dumpet prøven med 31 ud af 40 rigtige. Efter at have hørt om den fejlagtige optælling, besluttede han også at undersøge, om var blevet bortdømt fejlagtigt.

Familiemedlemmet var også fejlbedømt. Han havde i virkeligheden 33 rigtige og ikke de 31, han havde fået oplyst.

Både Faton Nesimi og det anonyme familiemedlem frygter, at flere kan være blevet bortdømt fejlagtigt.

Konfrontation
Ekstra Bladet har konfronteret souchef på Studieskolen Ulla Brenting, da forstander Lars Skov er på ferie.

Ulla Brenting bekræfter episoden og forklarer, at de har været samtlige prøver igennem for at sikre, at der ikke var andre kandidater, der blev bortdømt på grund af censorfejl. Det var ikke tilfældet, lyder det.

Herudover fortæller hun, at de i fremtiden vil gøre mere for at undgå fejl.

- Ja, for fremtiden har vi på Studieskolen besluttet, at vi for egen regning sætter en ekstra censor på opgaverne, således at de bliver vurderet af to personer.


LÆS OGSÅ: Fanget i Jordan på grund af DNA-test: Savner du os ikke, far?

LÆS OGSÅ: Danske pas forsvinder og havner på det sorte marked

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx