Af - 01/08-16 13:10; Opdateret: 01/08-16 13:32

Sådan kommer du gennem den første dag på jobbet efter ferienSådan kommer du gennem den første dag på jobbet efter ferien

Hundredevis af ulæste mails, computerproblemer og misundeligt solbrune kolleger. Foredragsholder og ekspert i arbejdsglæde Arlette Bentzen – eller chief happiness officer, som hun titulerer sig selv – guider dig igennem den første dag på jobbet.

storybild

Det er SÅ skønt at åbne arbejdscomputeren den første dag efter sommerferien. (Billede: scanpix/arkiv)

Du møder ind på din pind klokken 8.00 og tænder computeren. It-afdelingen har ændret koder i ferien, og du kan ikke logge dig på, og it-afdelingen møder først senere. Hvad gør du nu?

- Det er jo en oplagt mulighed for at tale med dine kolleger og få skabt nogle gode relationer til dem. Vi ved fra forskningen, at en af de ting, der øget arbejdsglæden allermest, er gode relationer på jobbet. Den anden ting, der kunne være godt at gøre, er lige at sætte sig ned et øjeblik og reflektere over, hvad der fungerede godt på jobbet før sommerferien, og så forsøge at holde fast i de gode ting og rutiner, du havde oparbejdet før ferien.

Efter denne alder er et fuldtidsarbejde skadeligt
Efter denne alder er et fuldtidsarbejde skadeligt

Klokken er 10, og dine nærmeste kolleger udveksler ferieminder fra deres fede ferier på Mallorca, Mauritius, mens du selv har tilbragt 14 dage i regnvejr i Maribo. Hvordan kommer du ind i det kollegiale fællesskab og den gode samtale?

- Du har måske planlagt at tage din ferierejse til november, hvor de andre bliver tilbage i kolde Danmark. Så du kan jo fortælle, hvor meget du fik slappet af i sommerhuset, og at du har sparet penge op til rejsen i november. Jeg har selv været i Kulhuse i sommerferien. Der var også regnvejrsdage, og jeg kunne ingenting lave, og det var superdejligt.

Endelig frokost! Chefen sætter sig ved siden af dig og spørger, om du er frisk på at give den fuld gas på jobbet igen efter tre ugers ferie. Sandheden er, at din hjerne er tom som en kagedåse efter jul, og at du drømmer om at tage mindst en uges ferie mere. Hvad svarer du?

via GIPHY

- Så svarer man chefen: ’At nu er jeg jo lige startet op, og det er vigtigt for mig at få startet stille og roligt op efter ferien, få et overblik og prioritere mine opgaver’.

Så få dage om ugen er du produktiv på dit arbejde
Så få dage om ugen er du produktiv på dit arbejde

It-afdelingen har fået fikset computeren, og du erfarer hurtigt, at bunken med uløste opgaver ikke ligefrem blevet mindre af at holde tre ugers ferie. Hvordan kommer du i gang med alt det?

- Det er vigtigt at starte stille op. Godt nok har man fået ladet batterierne op i ferien, men der er jo ingen grund til at fyre det hele af den første dag. Skab dig et overblik og start med noget, der er overskueligt, så du rent faktisk oplever, at du får noget fra hånden og afsluttet nogle opgaver. Det er ok ikke at gå hjem med en tom mail-boks. Sig til dig selv, at det er ok, at du går hjem og er bagud. Det er vigtigt, at du ikke tager overarbejde den første uge, og du skal ikke sidde og løbe arbejdsmails igennem, når du kommer hjem fra arbejde.

Fyraften. Nu skal det blive godt at komme hjem til tre trætte, skrigende unger og en partner som har haft en endnu dårligere første dag på jobbet end dig selv. Hvordan overlever du århundredets ulvetime?

via GIPHY

Fik 100 gange for meget i løn: Så gik han shop-amok
Fik 100 gange for meget i løn: Så gik han shop-amok

- Vi har en tendens til at fokusere på de negative oplevelse, så et supertip er at fokusere på – og gerne skrive dem ned - tre gode oplevelser fra dagen, så kommer du i hvert fald hjem med tre gode oplevelser til familien. Det kan for eksempel være en god samtale med en kollega, og så kan du jo bede de andre i familien om også at fortælle tre gode ting fra deres dag. Det kan faktisk flytte hele dit syn på, hvordan din dag har været. Det er videnskabeligt bevist, at man bliver mere positiv
hvis man tænker på tre gode ting, inden man lægger sig til at sove.

via GIPHY

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx