06/11-15 07:11

Sådan holder dit tøj i længere tidSådan holder dit tøj i længere tid

Vasker du dit tøj, så snart du har haft det på en enkelt dag? Det behøver du ikke. Tøjet er sjældent beskidt, og du forringer dets levetid.

Bildstrecke im Grossformat »

f med tøjet og i vasketøjskurven. Sådan gør mange, uden at tænke nærmere over om tøjet egentlig godt kunne klare en dag eller to mere.

Karen Marie Hasling, der er tekstilingeniør hos Kolding Design Skole, har en række råd til folk, der gerne vil passe på deres tøj, så det holder sig længere. Det første er ganske simpelt at kigge grundigt på vaskeanmærkningen, for den bygger på tøjfirmaets egne tests.

- Det lyder måske som et banalt råd, men faktisk er vi ret hurtige til bare at sortere vores tøj i lyst, mørkt og kogevask. På den måde forringer vi meget tøjs levetid, forklarer Karen Marie Hasling.

Ærlig far: Sådan er det at være sammen med en baby
Ærlig far: Sådan er det at være sammen med en baby

En anden rigtig god grund til at følge vaskemærket slavisk er, at tøj i dag typisk fremstilles af flere forskellige slags fibre. Derfor kan det være svært selv at regne ud, hvordan tøjet bør behandles.

- Meget af det tøj, der produceres i dag, som, vi tror, er bomuld, er typisk blandet med polyester, hvilket skal behandles på en anden måde, forklarer hun.

Vi skal også blive bedre til at kigge på tøjet og vurderer, om det overhovedet trænger til vask. Lugter det eller se beskidt ud?

- Specielt hvis det er uld, kan man tit nøjes med at hænge det til luftning. Cowboybukser behøver man heller ikke vaske så tit. De er faktisk også rarere at have på, når de ikke er nyvasket, siger Karen Marie Hasling.

AD! Så ofte skal du vaske dit sengetøj
AD! Så ofte skal du vaske dit sengetøj

Det er dog ikke antallet af gange, tøj bliver vasket, der bestemmer, hvor længe det holder. Det kommer selvsagt an på tøjets kvalitet, og her kan man ikke gå ud fra, at det dyreste automatisk er det bedste.

- Man behøver heller ikke at vaske tøj, fordi der er kommet en plet på det, for man kan tit godt nøjes med at fjerne pletten. Ellers kan man vaske det i hånden for det slider meget mindre, forklarer Karen Marie Hasling

En god fingerregel er, at jo tættere tøjet er på kroppen, desto oftere skal det vaskes, og så gælder det også, at man skal holde sig fra tørretumbleren, da det slider meget på tøjet.

Der findes mange gode råd til, hvordan man kommer alverdens pletter til livs, men hos Forbrugerrådet ønsker kommunikationsmedarbejder Ane Feierskov Knudsen ikke at anbefale langt de fleste, da de ikke har været gentestet de seneste mange år. En lille håndfuld råd er dog testet for nyligt. Du kan læse dem nedenfor.

LÆS OGSÅ: Nu henter og bringer postbuddet også dit vasketøj

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx