Af Sebastian Kirk - 24/01-18 22:36

Gør du også dette med løbetøjet? Det kan være livsfarligtGør du også dette med løbetøjet? Det kan være livsfarligt

De færreste danskere er klar over, at reflekserne i løbetøjet mister deres effekt i vaskemaskinen, viser undersøgelse.

storybild

Løbetøj med indbyggede reflekser er praktisk - men refleksernes virkning aftager, hver gang du vasker det.

Det kan givet en falsk tryghed at iføre sig tøj med indsyede reflekser, når man løber eller går en tur efter mørkets frembrud.

Refleksernes effekt aftager nemlig, når tøjet ryger i vaskemaskinen, og efter cirka 30 vaske fungerer de slet ikke længere. Det er 65 procent af motionisterne ikke klar over, viser en undersøgelse, Epinion har foretaget for Codan og Børneulykkesfonden.

»Hvis du som motionist ikke bruger andre reflekser end dem i dit yderste lag, og hvis dit sportstøj har været i brug i flere sæsoner, så er det meget sandsynligt, at reflekserne ikke længere er effektive,« siger privatdirektør i Codan Camilla Amstrup i en pressemeddelelse.

Samme undersøgelse viser, at knap hver tredje motionist har oplevet en farlig situation som følge af, at de ikke var synlige i mørket. Og risikoen for ulykker er generelt høj, når man ikke gør bilister opmærksom på sin tilstedeværelse, lyder advarslen fra Rådet for Sikker Trafik.

»Hvis man løber eller går i sort tøj, kan man være umulig at se for bilisterne, før de er så tæt på, at de ikke kan nå at bremse. Når lyskeglen rammer dig, er det allerede for sent,« siger specialkonsulent Pernille Ehlers til metroxpress.

Hendes klare anbefaling er, at man anskaffer sig en skriggul refleksvest, hvilket som udgangspunkt er en bedre løsning end løbetøj, der er født med reflekser.

»Tøj med indsyede reflekser skal ikke opfylde samme EU-standarder, fordi det er et stykke tøj, man køber, og ikke et decideret refleksprodukt,« forklarer Pernille Ehlers.

Og så er det vigtigt, at man er opmærksom på sine omgivelser, supplerer hun:

»Når men selv er ude og løbe eller gå, så kan man jo se alt. Der er ingen blinde vinkler eller noget, der tager ens udsyn. Og så glemmer man måske, hvor svær man selv er at se for andre.«

Gode råd

Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik giver her nogle gode råd til, hvordan man bør gebærde sig i trafikken efter mørkets frembrud:

Til løberen: »Sørg for at gøre dig synlig, så du kan blive set fra lang afstand. Det bedste er en refleksvest, for den har både stærke farver og store reflekser, som går hele vejen rundt om kroppen.«

Til bilisten: »Mange ulykker sker grundet en kombination af, at man ikke har set folk, og at man kører for stærkt. Hvis man ser nogen komme gående, så sæt farten ned, for så har man bedre muligheder for at undvige dem.«

Godkendte reflekser:

Løbetøj med indsyede reflekser skal ikke leve op til samme EU-krav som dedikerede refleksprodukter. Kig efter et af følgende såkaldte EN-numre for at sikre, at produktet lever op til standarden:

  • Veste: EN1150, EN471 eller EN20471.
  • Refleksbrikker eller -bånd: EN13356.

Undersøgelsen:

  • 65 pct. af motionisterne ved ikke, at effekten af reflekser aftager, når de vaskes.
  • 56 pct. af danskerne tror eller ved ikke, at reflekser kun kan holde til 30 vaske.
  • 26 pct. af motionisterne bruger reflekser, der er indsyet i tøjet, 30 pct. bruger lygter, 30 pct. bruger refleksvest. 29 pct. bruger reflekser udover dem, der er indsyet i tøjet.
  • 30 pct af motionisterne har oplevet en farlig situation i mørket på grund af manglende synlighed.
  • 69 pct. af danske bilister har oplevet at overse en cyklist eller fodgænger på grund af manglende reflekser eller lygter.
Kilde: Epinion for Codan og Børneulykkesfonden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Efter licens-chok: Over 100.000...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx