Af Amalie Abildgaard - 23/08-17 14:39

Eksperter: Nu har ubådsmysteriet taget en drejning - dét kan 'Raket-Madsen' blive dømt forEksperter: Nu har ubådsmysteriet taget en drejning - dét kan 'Raket-Madsen' blive dømt for

Ubådssagen har nu ændret sig markant, efter det nu står fast, at der er en direkte sammenhæng mellem det parterede lig, der blev fundet ved Køge bugt, og Kim Walls tilsyneladende død på Peter Madsens ubåd.

storybild

Peter Madsen kort efter, at han kom op fra den sunkede ubåd, hvor han afskaffede Kim Walls lig. (Billede: Bax Lindhardt)

Torsoen, hvis DNA matcher den svenske journalist Kim Wall, havde ifølge politiet bevidst afskåret ben, arme og hoved. Om kroppen var der fæstnet metal for tilsyneladende at sænke liget til havbunden.

Til trods for at Peter Madsen selv har fortalt, at han skilte sig af med liget, kan anklagemyndigheden på nuværende tidspunkt få svært ved at dømme Peter Madsen for uagtsomt manddrab eller drab. Det vurderer to topjurister over for BT.

Dog har sagen ændret præmis på den måde, at Peter Madsen som minimum vil stå over for en fængselsstraf på et par år for usømmelig omgang med lig, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

»Han vil med 100 procents sikkerhed nu blive dømt for usømmelig omgang med lig, nu hvor hun er blevet parteret. Straffen for det vil være ét til to år,« siger Mette Grith Stage.

Den vurdering bakker forsvarsadvokat Henrik Stagetorn op om. Han vil dog ikke komme nærmere på en konkret straf for behandlingen af Kim Walls lig.

»Det er helt sikkert, at han bliver dømt for usømmelig omgang med lig. Det giver en hel anden situation, efter det er kommet frem, at liget var parteret. Det kalder på en forklaring fra Madsen,« siger Henrik Stagetorn.

Den svenske journalist Kim Wall sejlede ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd torsdag den 10. august. Hendes kæreste slog alarm, da hun ikke kom hjem som aftalt, og en større eftersøgning efter både hende, Peter Madsen og ubåden gik i gang.

Fredag den 11. august formiddag spottede en lystsejler ubåden, men den gik kort efter ned, mens Peter Madsen blev reddet i land. Kort efter blev han anholdt af politiet, da Kim Wall var forsvundet.

Mandag den 21. august blive det bekræftet, at Kim Wall er død på ubåden Nautilus. Peter Madsens forklaring er, at der er sket en ulykke, hvor Kim Wall døde på ubåden, og han begravede liget til søs.

Mandag den 21. august i denne uge fandt en cyklist en torso uden arme, ben og hoved ved en strand på Amager.

Onsdag den 23. august bekræfter Københavns Politi, at der er DNA-match mellem torsoen og Kim Wall. Derfor kan Peter Madsen slippe med kort straf

Ifølge Henrik Stagetorn står Peter Madsen og hans forsvarsadvokat over for en stor udfordring, når de fastholder, at der er sket en ulykke, der har forårsaget 30-årige Kim Walls død.

»Den største udfordring for forsvarsadvokaten er, at han har ændret forklaringen undervejs. Det får bevisbyrden til at være vendt om. Han skal forklare, hvorfor han i første omgang sagde, at han havde afsat Kim Wall på 'Halvandet' (restaurant på Refshaleøen i København, red.),« siger Henrik Stagetorn.

Forsvarsadvokaten for Peter Madsen, Betina Hald Engmark, har sagt til BT onsdag morgen, at han fastholder forklaringen om, at der er sket en ulykke. Men den udlægning af sagen vil ifølge Mette Grith Stage stå svagere, efter at Københavns Politi har bekræftet, at torsoen matcher Kim Walls DNA.

»Nu vil mistanken om, at han har skadet hende, stå stærkere. Men teoretisk set kan der godt være sket en ulykke, hvor han rammer hende uheldigt med en hammer, han har stået og repareret ubåden med. Hun dør, og han går i panik og parterer liget,« siger Mette Grith Stage.

Samtidig mener hun, at Peter Madsens forklaring om, at han ”begravede Kim Wall til søs” klinger hult, nu.

Som det ser ud lige nu er det dog ikke kun Peter Madsen, der står over for nogle udfordringer. Politiet har ikke dokumenteret, at Kim Wall er blevet dræbt. Derfor står Peter Madsen ifølge Mette Grith Stage overfor tre scenerier for, hvordan han kan blive dømt.

»Første scenarie er, at han kun bliver dømt for usømmelig omgang med lig, som er 1-2 år, hvis det bliver vurderet, at det er et uheld, såsom at hun er faldet i ubåden og slået sig. Andet scenarie er uagtsomt manddrab, og der er sket en ulykke. Det er svært at sige, hvad det vil give af straf. Det kan spænde vidt fra bødestraf til 1-4 års fængsel. Han vil oveni stadig blive dømt for usømmelig omgang med lig. Den sidste mulighed er drab og usømmelig omgang med lig, der kan give op til 12 til 13 års fængsel,« forklarer hun.

Mette Grith Stage giver nedenfor et eksempel på en tidligere sag, hvor gerningsmanden er blevet dømt for drab.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har fundet denne tidligere afgørelse vedrørende drab og usømmelig omgang med lig:

'T blev under en nævningesag fundet skyldig i at have dræbt sin kæreste og bagefter behandlet liget usømmeligt, idet han havde bidt brystvorterne af liget og dernæst smidt det i en mergelgrav. T var tidligere straffet, bl.a. for voldtægt, vold og brandstiftelse. Retslægerådet havde udtalt, at anvendelse af forvaring i stedet for straf måtte anses for påkrævet. T blev straffet med fængsel i 12 år, idet det udtaltes, at det under hensyn til varigheden af den forskyldte fængselsstraf var upåkrævet at anvende forvaring i stedet for fængsel for at forebygge nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.'

Mette Grith Stage har desuden fundet en gammel dom fra 1976, hvor der kun var tale om usømmelig omgang med lig. Det gav kun 30 dage:

'T fandtes skyldig i usømmelig behandling af et lig, som han anbragte i sin personmotorvogns bagagerum og transporterede fra København til Jylland, hvor han i en skov efterlod liget i en affaldsbunke. Usømmelig behandling af lig straffet med fængsel i 30 dage.'

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx