Af - 10/03-16 04:00

Ekspert: Kodimagnyler skaber livsfarligt misbrugEkspert: Kodimagnyler skaber livsfarligt misbrug

På landets smerteklinikker ser man patienter, der er blevet afhængige af almindelige hovedpinepiller med kodein, som kodimagnyler. Men misbrug kan være livsfarligt, advarer ekspert.

storybild

Til en forside i Newton, en nyhedsartikel i 1. sektion, og en ensidet artikel i Newton ønskes det fotos af smertestillende piller med paracetamol eks. Panodil. Foto: Sebastian Buur Gunvald. (Billede: Gunvald Sebastian Buur)

Hver dag bliver der solgt omkring 100.000 kodimagnyler i Danmark, men modsat svag smertestillende medicin som panodil, ipren og treo indeholder kodimagnylerne det afhængighedsskabende stof kodein, og det kan skabe et livsfarligt misbrug.

- Vi ser patienter, der bliver afhængige af svag smertestillende medicin, der indeholder kodein. Det vil sige kodimagnyl, og det kan være forrygende svært at komme ud af igen, siger overlæge ved Rigshospitalets Smerteklinik Jette Højsted.

Også i Friklinikken, der er smerteklinik i Region Syddanmark, støder man på patienter, der er afhængige af svag smertestillende medicin som for eksempel kodimagnyler.

Nye retningslinjer skal få folk ud af stofmisbrug
Nye retningslinjer skal få folk ud af stofmisbrug

- Det er tilvænnende på samme måde, som morfin er det. Det vil sige, at du skal tage mere og mere for at få den samme effekt, siger klinikchef Christian Nielsen, der er anæstesilæge og specialist i smerter.

Og ligesom patienterne skal øge dosis for at få en rus af medicinen, så oplever de også reelle abstinenser.

- Afhængigheden er psykisk, det vil sige, at patienterne får en følelse af velvære, når de tager medicinen, men den er også fysisk, og patienterne får abstinenser, hvis de prøver at stoppe misbruget, forklarer Jette Højsted.

Der findes ikke nogen tal for, hvor mange danskere der er afhængige af svag smertestillende medicin, men hver dag udskrives otte danskere, der har været indlagt på grund af forgiftninger med svage smertestillende lægemidler.

Patient: Læge var besat af sex med mig
Patient: Læge var besat af sex med mig

Professor og overlæge ved Giftlinjen Kim Dalhoff mener, at forgiftninger med kodimagnyler på grund af misbrug er et overset problem, fordi det kan have store helbredsmæssige konsekvenser.

- Overdosering af kodimagnyler over en længere periode kan give ondt i maven og mavesår, fordi acetylsalicylsyren i pillerne ødelægger slimhinden i maven, og i værste fald kan de kroniske og langvarige forgiftninger være direkte livsfarlige.

LÆS OGSÅ: Eksplosion: Voksne på ADHD-medicin tyvedoblet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx