Af - 09/07-14 11:39

Lummer sommer udløser boom i sure smileysLummer sommer udløser boom i sure smileys

Tonsvis af letfordærveligt kød, fisk og kylling i restauranter og supermarkeder sveder i sommervarmen og udløser et bidende surt smiley-boom. Du risikerer diarré.

storybild

Mens de fleste danskere smiler bredt over en lummer dansk sommer, vender fødevarekontrollens smileys mundvigene nedad. På få uger har 30 restauranter og supermarkeder fået de helt sure smileys og hårde sanktioner, fordi de ikke holder letfordærvelig mad kold. De sælger i stor stil kød, fisk og kylling, der er på vej til at rådne. Dermed er der risiko for, at også kunderne vender mundvigene nedad, når de får diarré og opkastninger. (Billede: Polfoto/Arkiv)

I Superbest i Hvidovre var fiskefars 10 grader varm rogn 12 grader og laks 15 grader.

Se et kort: Her er alle med en sur smiley lige nu

Også i Full House, der sælger til restauranter, havde køle-faciliteterne givet op over for de høje sommer-temperaturer.

Her greb myndighederne også ind med bøde og forbud at sælge 80 kilo oksekød, der var for varmt.

Se et kort over alle fødevarevirksomheder i Danmark, som har en sur smiley lige nu.

Fødevarekontrollens folk er ved at få hedeslag​ af at skrive bøder til restauratører og supermarkeder, som sælger lummert og klamt kød, fisk, kylling.

- Igen i år kommer sommervarmen desværre som en overraskelse for mange virksomheder, som ofte ikke har kapaciteten til at holde maden kold, forklarer Bjørn Wirlander, fødevarechef, Fødevarekontrollen.

I de seneste fem uger har hans folk skrevet 26 bøder på op til 30.000 kr. og uddelt 30 helt sure smileys på grund af for høje temperaturer.

- Under vore stikprøver stopper vi salget af en del mad, der er blevet opbevaret ved for høje temperaturer, men jeg vil ikke gisne om, hvor meget der når at blive solgt, fortæller Wirlander.

Og det kan gå galt.

- Hvis der er sygdomsfremkaldende bakterier – eksempelvis salmonella og campylobacter i kød og kylling – så vokser de frem, så der er forhøjet risiko for sygdom (eksempelvis diaré, ondt i maven, kvalme, opkastninger og feber, red.) hvis ikke man gennemsteger maden, advarer han.

Ellers er lummer mad opbevaret mad ikke nødvendigvis farligt, beroliger han.

Se et kort: Her er alle med en sur smiley lige nu

- Det kan i nogle tilfælde blive uegnet som menneskeføde, fordi det eksempelvis smager surt, ser ulækkert ud og lugter afvigende.

Full House oplyser, at man har problemer med at holde temperaturerne nede i sommervarmen

- For Københavns Kommune kan ikke overholde sin forpligtelse til at levere kulde fra en central. Vi beklager. Fødevaresikkerheden er ikke i spil, siger Bjarne Nykjær, indkøbschef, Full House.

Superbest kunne tirsdag ikke give en kommentar.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx